Asistentă creştină din Pakistan acuzată pe nedrept de blasfemie

Pakistan, blasphemy laws, islam, killing, death

Asistenta Sakina Mehtab a rămas uimită când și-a văzut colegii musulmani mărşăluind în jurul spitalului, strigând slogane islamice şi acuzând-o de blasfemie.

La scurt timp de la acest eveniment, ea s-a refugiat într-o locaţie secretă, după ce a primit şi mai multe ameninţări în care se spunea că va fi „mutilată şi ucisă” în urma acestor false acuzaţii.

Mehtab a distribuit un videoclip pe WhatsApp, în care un musulman din Paris critică răspunsul dat de poporul pakistanez şi de oficiali la o rezoluţie a Parlamentului European – o chestiune fără conotaţie religioasă, însă colegii ei musulmani au etichetat postarea în mod greşit ca fiind critică la adresa islamului.

La câteva ore după ce a postat clipul, un grup numeros de asistente şi personal medical din spital, unii dintre ei având în mâini bâte şi beţe, au început un protest. Conform martorilor, protestatarii au încercat să-i intimideze pe lucrătorii creştini din spital şi să-i provoace la încăierare. Sunt 345 de creştini, din totalul de 600 de angajaţi ai spitalului.

Protestatarii au năvălit şi într-un amfiteatru al spitalului, pe care lucrătorii şi pacienţii creştini îl foloseau pentru a se aduna pentru închinare şi rugăciune; au profanat Bibliile şi alte obiecte religioase şi au strigat împotriva adunării creştinilor pe viitor în acel loc.

„Lucrătorii creştini au dat dovadă de multă înţelepciune, controlându-şi emoţiile, altfel situaţia ar fi putut scăpa de sub control şi s-ar fi ajuns la violențe grave,” a declarat o altă asistenta creştină pentru Morning Star News.

Directorul executiv al spitalului, Muhammad Ashraf, a desemnat un comitet format dintr-o singură persoană, asistenta şefă Khalinda Sulehri, să investigheze incidentul, însă aceasta, conform celor spuse de cea de-a doua asistentă creştină, este părtinitoare.

„Comitetul este o farsă, iar Sulehri însăşi a fost implicată în propagandă periculoasă şi i-a încurajat pe colegii ei musulmani să iasă la protestele împotriva creştinilor,” a spus ea.

Conform celei de-a doua asistente creştine, lucrătorii creştini din spital sunt vizaţi de un plan sistematic de a fi înlocuiți cu lucrători musulmani.

Incidentul din spital este al treilea de acest fel din anul curent, în care o asistentă creştină este acuzată în mod fals de blasfemie în Pakistan.

Pe 9 aprilie, două asistente creştine care executau ordinele directorului unui spital şi curăţau stickere autocolante lipite pe pereţi, au fost atacate cu cuţitul de către un lucrător musulman, după ce au încercat să îndepărteze şi un sticker care conţinea versete din Coran.

Asistentele Mariam Lal şi Navish Arooj au fost acuzate de încălcarea legilor blasfemiei prin „profanarea Coranului”, după ce o mulţime furioasă de musulmani adunată în curtea spitalului a cerut „moarte blasfemiatorilor”.

Pe 28 ianuarie, Tabeeta Gill, o asistentă de la un spital din Karachi şi cântăreaţă de muzică creştină, a fost pălmuită, bătută şi încuiată într-o încăpere de către un grup de colegi violenţi, după ce o altă colegă musulmană a acuzat-o de blasfemierea islamului. Poliţia a respins iniţial acuzaţiile, însă, ulterior, a cedat presiunilor din partea mulţimii de musulmani şi a acuzat-o că  l-a insultat pe profetul islamului, faptă care este pedepsită cu moartea, conform Codului Penal pakistanez. Gill a părăsit de atunci Pakistanul, pentru a scăpa de arest.

Parlamentul European a adoptat pe 30 aprilie o rezoluţie prin care se cere o revizuire a tratamentului preferenţial pe care îl primeşte Pakistanul la accesul pe piaţa europeană, datorită creşterii „alarmante” a cazurilor de acuzaţie de blasfemie din această ţară şi a atacurilor asupra jurnaliştilor şi a organizaţiilor societăţii civile.

Rezoluţia cere fără echivoc guvernului pakistanez să condamne incitările la violenţă şi discriminarea asupra minorităţilor religioase din Pakistan.

Acuzaţiile de blasfemie sunt puţin probabil că vor înceta fără ca textele de lege, care consideră şi pedepsesc blasfemia, să fie abrogate, lucru puţin probabil, datorită sentimentelor religioase islamice puternice din această ţară.

Pakistanul se află pe locul 5 în Topul Mondial al Persecuţiei alcătuit de organizaţia Open Doors.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.