Haiti: o ţară nu poate propăşi fără dreptate

Haiti se află zilele acestea în centrul atenției din cauza unor vești tragice.

Asasinarea președintelui Jovenel Moïse după un atac în care și soția sa a fost grav rănită a scandalizat comunitatea internațională. Atacul a adus tensiunea la cote ridicate iar poliția a ucis patru suspecți și a reținut alți câțiva (inclusiv străini).

Există, de asemenea, o dezbatere despre cine ar trebui să conducă țara de acum înainte.

Dar cea mai îngrijorătoare realitate din Haiti este legată de lungii ani de nedreptăţi, sărăcie și disperare a populației, spune Wegens Dextra, un creștin care conduce mai multe inițiative a căror scop este de a oferi un viitor mai bun copiilor.

Wegens, care este activ într-o biserică de lângă Port-au-Prince, a răspuns la mai multe întrebări pentru Focus Evanghelic.

După asasinarea președintelui, ce se așteaptă să se întâmple în continuare în sfera conducerii politice a țării?

Asasinarea președintelui nostru este o crimă care agravează problemele cu care se confruntă țara de mulți ani.

Încă de la independența noastră, ne-am străduit să construim țara la care au visat strămoșii noștri. Liderii noştri politici nu se aşează niciodată împreună la aceeaşi masă pentru a veni cu un plan real care să-i includă pe toți în dezvoltarea țării.

Asasinarea președintelui nostru va aduce probabil şi mai multe tensiuni: lucrurile ar putea degenra într-un război civil sau tulburări şi violențe pe străzi. Poate crea probleme sociale, politice și economice. Acest act ticălos poate aduce înapoi pe scenă luptele pentru putere în rândul liderilor politici.

Suntem prinşi în mijlocul unui vid constituțional. În acest moment, avem doi prim-miniștri în același timp: unul tocmai a fost nominalizat însă nu a depus jurământul încă, iar celălalt este în continuare la conducerea țării. Această realitate poate aduce conflict social și politic.

Dar probleme mai mari ar putea face supraviețuirea și mai dificilă pentru oameni. Oamenii ar putea fi privați de lucruri de bază, cum ar fi apa și mâncarea. Cei mai săraci vor suferi consecințele situației create odată cu uciderea președintelui.

Totuși, această situație este și o oportunitate. Ar putea să-i determine pe haitieni să gândească și să acționeze diferit. Am putea, în sfârşit, să gândim ca frații în această țară: să gândim un alt sistem economic și să generăm o nouă înţelegere la nivel naţional care să împingă țara spre o dezvoltare care durează.

Cum vede biserica și ceilalți creștini criza prin care trece țăra acum?

Există perspective diferite în rândul bisericilor din Haiti.

Unele grupuri de creștini cred că ne apropiem de sfârșitul lumii. Profețiile biblice spun că, în vremea sfârșitului, vor exista imoralitate, război și foamete peste tot.

Alți creștini cred că criza este rezultatul faptului că liderii politici nu urmăresc nimic altceva decât să se îmbogățească pe ei înșiși și pe susținătorii lor. Ei oferă oamenilor bogați şi mai multe oportunităţi și le opresc accesul celorlalţi la condiții de viață mai bune. Din acest motiv, țara noastră este una dintre cele mai corupte din lume. Majoritatea politicienilor nu se bucură de nici un fel de încredere.

Pentru alți creștini, marea noastră problemă este o problemă a inimii. Nu ne iubim. Ne vedem mai importanţi pe noi înșine decât comunitatea. Acest grup de creștini pune accentul pe faptul că trebuie să învățăm să ne iubim unii pe alții, să îi apreciem şi să îi includem şi pe ceilalți în viața noastră.

O altă perspectivă este aceea a celor care cred că această criză este rezultatul comportamentului fostului președinte. Liderii noștri politici sunt prea ocupaţi să îşi facă dușmani în loc să se comporte ca lideri care sunt capabili să inspire oamenii să adere la o viziune comună.

Violența și nesiguranța sunt prezente în Haiti de ani de zile. Ce se poate face pentru a vedea sfârșitul acestor suferințe?

Situația de aici este complexă. Mulți oameni și instituții eșuează în modul în care abordează problema haitiană.

Mai întâi trebuie să-L căutăm pe Dumnezeu. Ca şi creștini trebuie să ne rugăm, să ne rugăm pentru unitate, să ne rugăm pentru dragoste, să ne rugăm pentru pace, să ne rugăm pentru schimbarea noastră mai întâi.

Grupul Comun (format din reprezentanți din Haiti și cei al altor țări din Organizația Națiunilor Unite) trebuie să colaboreze cu noi ca facilitator pentru a oferi o analiză bună a situaţiei din ţară.

Schimbarea Constituției și a multor alte legi poate rezolva conflictele eterne. Există neînțelegeri continue între liderii politici. Liderii vorbesc, dar noi nu înțelegem și nu vedem lucrurile în același mod.

Dincolo de toate acestea, este bine ca cetățenii să voteze oameni cinstiți, lideri care urăsc corupția. Trebuie să votăm lideri cu competență, cu un nivel bun de educație și care iubesc țara și poporul.

Mizeria celor mai săraci dintre noi este primul lucru care trebuie rezolvat. Națiunea noastră moare de foame. Multe infracțiuni care au loc se datorează inegalităţilor sociale şi existenţei unui nivel de sărăcie prea mare. Sistemul de securitate al țării trebuie regândit. Instituțiile de poliție și armata trebuie consolidate astfel încât să funcţioneze independent, în afara controlului politic.

Bandele de aici sunt mai puternice decât toate celelalte forțe din societate pe care le avem. Guvernul trebuie să găsească o modalitate adecvată de a dezarma membrii acestor bande, de a-i reintroduce în societate prin crearea de modalități de a-și satisface nevoile și foamea, de a crea infrastructură pentru ca oamenii să circule liber și de a crea un climat de încredere pentru ca investitorii să vină și să investească în țară, așa că vor fi create locuri de muncă și oamenii vor putea lucra și întreține singuri.

Trebuie să creăm o societate bazată pe justiție. Sistemul de justiție și alte instituții democratice trebuie consolidate. Justiția este primul instrument de care are nevoie o națiune.

De asemenea, trebuie să avem grijă de copii. Bandele s-au născut din cauza foametei, iar copiii care trăiesc pe străzi fără educație, fără muncă și fără mâncare, sunt extrem de predispuși să se alăture bandelor pentru a găsi o modalitate de a trăi.

Copiii sunt viitorul națiunii. Trebuie să creăm un spațiu și un mediu care să ne ajute iar copiii să viseze și să primească o educaţie ce le va asigura un viitor mai bun.

Pentru a opri această suferință, liderii noștri trebuie să găsească un discurs care să îi motiveze pe oameni să se iubească unii pe alţii, să iubească țara și să promoveze viața în toate modurile. La fel cum a făcut Mandela pentru a-și salva țara. La noi majoritatea oamenilor se tem unii de ceilalți; oamenii sunt suspicioşi şi cred că alții urmăresc doar să le facă rău.

Cum se pot ruga creștinii din alte părți ale lumii pentru Haiti?

Fraţii noştri creștinii din toată lumea se pot ruga pentru noi să avem parte de o trezire spirituală în țară, axată pe iubire, protecția vieții și schimbarea mentalităţilor. Ei se pot ruga pentru ca Dumnezeu să-i călăuzească pe conducătorii noștri pe calea Sa.

Ei se pot ruga, de asemenea, pentru ca ţara noastră să se dezvolte. Ei se pot ruga pentru ca bisericile să fie prospere și să poată sluji comunitatea și pe cei mai săraci dintre cei săraci. Ei se pot ruga pentru creștinii din Haiti să fie sarea și lumina care duc la schimbare în întreaga societate.

2 Comentarii
  1. Spray frane 12 iulie 2021 Reply
  2. Maria 13 iulie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.