Cu excepţia S.U.A. şi Europa, creștinismul global înfloreşte

Suntem inundați de știri care proclamă declinul creștinismului și al moralității creștine. Titlurile anunță pompos dominaţia secularismului, redefinirea căsătoriei și a familiei, triumful cultural al mișcării LGBT și multe alte moduri în care creștinismul își pierde întâietatea și influența culturală.

Un lucru important de reținut este că, deși America a fost liderul lumii creștine pentru o mare parte a secolului trecut, creștinismul nu trăieşte și nici nu va muri odată cu America. Când ne uităm la restul lumii, creștinismul este mai mult decât viu și sănătos. De fapt, crește într-un ritm fără precedent.

Continentul african este pregătit să devină liderul creștinismului mondial. Potrivit Centrului pentru Studiul Creștinismului Global, numărul creștinilor din Africa crește cu o rată de 2,81 % pe an. Poate că nu pare prea mult, dar efectul de multiplicare este imens. În 1900, în Africa erau aproximativ 9,5 milioane de creștini; până în 1970, aceasta a crescut la peste 140 de milioane. Astăzi, numărul este de aproape 685 de milioane, de peste două ori mai mult decât populația Statelor Unite.

În Asia, creștinismul crește cu 1,5% pe an, sunt cu peste 100 de milioane mai mulți creștini acolo decât în ​​America de Nord. Până în 2030, se estimează că vor exista mai mulți creștini în China decât în ​​Statele Unite, deși cu valul actual de persecuții, urmărirea evoluţiei acestei cifre este aproape imposibilă.

De asemenea, pentru prima dată în istorie, vedem mișcări de făcut ucenici în întreaga lume musulmană. După cum a documentat David Garrison, există treceri în masă la creștinism în toate segmentele majore ale lumii islamice. De fapt, cea mai mare rată de creştere a Bisericii din lume este în Iran. Un creștin iranian a descris situația din țara sa:

„Dacă ți-aș spune că islamul este mort? Dacă ți-aș spune că moscheile sunt goale în Iran? Dacă ți-aș spune că nimeni nu mai practică Islamul în Iran? M-ai crede? Exact acest lucru se întâmplă în interiorul Iranului. Dumnezeu se mișcă puternic în interiorul Iranului.”

Desigur, această creștere a numărului vine cu o creștere corespunzătoare a persecuției. Acolo unde lucrează Dumnezeu, Satana se opune. Numărul de morți este probabil cel mai mare în Nigeria, cu aproape 2.000 de morți doar în acest an. Există, de asemenea, persecuții intense şi în alte țări africane, precum şi  în Asia în frunte cu Coreea de Nord, în Asia de Sud-Est și în multe alte locuri, prea multe pentru a le enumera pe toate.

Biserica globală se confruntă însă și cu provocări care vin din creșterea rapidă în sine. Sincretismul, combinarea creștinismului cu alte credințe, a fost o problemă în Biserică încă din primele secole și a continuat ori de câte ori și oriunde Evanghelia intră într-o zonă nouă. Interpretări teologice eretice din Occident, cum este Evanghelia Prosperității, fac adesea ravagii în comunitățile creștine din întreaga lume, în special în zonele mai sărace. Trasarea unei linii de demarcaţie între concepţia despre binecuvântare din Evanghelia Prosperității și dependența de rugăciune care aşteaptă împlinirea promisiunii lui Dumnezeu este o provocare pentru liderii din aceste regiuni.

Aici putem fi de mare ajutor. Un punct forţe al bisericii occidentale este lunga istorie a gândirii teologice și exegetice. Instruirea liderilor din regiunile unde creştinismul este în creştere poate ajuta ca noii credincioși să se hrănească cu învăţătură sănătoasă.

În același timp, există multe lucruri pe care creștinii occidentali ar trebui să le învețe de la frații și surorile lor din cealaltă parte a lumii. După cum subliniază Glenn Sunshine și Jerry Trousdale în cartea lor „The Kingdom Unleashed” trebuie să recuperăm  viziunea supranaturală asupra lumii pe care noii credincioşi din Asia şi Africa au adoptat-o, dar care în Occident s-a pierdut. Lipsiţi de alte resurse, ei se bazează pe Dumnezeu pentru îndeplinirea nevoilor lor și pe îndrumarea Scripturii pentru practicarea credinţei lor. Viețile lor de rugăciune le fac de rușine pe ale noastre. Ei urmează modelul lui Isus pentru a face ucenici, mai degrabă decât să urmeze obiceiurile care s-au dezvoltat în tradițiile occidentale. Ei înțeleg evanghelizarea ca fiind o activitate prin care faci ucenici iar ucenicia înseamnă să-l iubeşti pe Isus atât de mult încât să-l asculţi.

Totuși, fii încurajat. Adevăratul Aslan este în mișcare și se întâmplă lucruri uimitoare în întreaga lume pe măsură ce Împărăția Sa avansează. Și să știți acest lucru: Dumnezeu are aceeași putere în America şi în Europa ca şi în Africa. Hristos este la fel de mult pe tron ​​aici ca în orice alt loc. El poate face aici ceea ce face în atâtea alte părți ale lumii.

Sursa: Christian Headlines

3 Comentarii
  1. iuliana 4 august 2021 Reply
  2. Tarniceriu Victor 7 august 2021 Reply
  3. john i nicorici 7 august 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.