Organizațiile creștine se mobilizează pentru a oferi ajutor în Haiti

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit sudul statului Haiti sâmbătă, ucigând peste 1.400 de oameni. De asemenea, sunt peste 2.000 de răniți și alte sute de persoane sunt încă date dispărute.

Epicentrul cutremurului a fost situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orașul Saint-Louis du Sud. Autoritățile locale au raportat pagube structurale în orașul Jérémie și în capitala Port-au-Prince.

Primul ministru, Ariel Henry, a declarat că situația din țară este „dramatică”. Pe contul său de Twitter, el „face apel la spiritul de solidaritate și angajamentul tuturor haitienilor de a se uni pentru a face față acestei situații dramatice pe care o trăim în prezent.”

Henry a mai anunțat că a mobilizat „întreaga echipă guvernamentală pentru a lua urgent toate măsurile necesare și pentru a evalua situația în ansamblu”.

Organizațiile creștine de pe teren

Mai multe organizații creștine care lucrează în Haiti au raportat că personalul lor este în siguranță, dar că situația este îngrijorătoare.

World Vision a trimis o echipă in zona epicentrului pentru a coordona și evalua situația locuitorilor din zonă. „Evaluăm nevoile multor orfelinate, care ar putea cere sprijin pentru a oferi protecție emoțională și psiho-socială copiilor vulnerabili”, a spus Marcelo Viscarra, directorul național al World Vision în Haiti.

„Nu vom renunța la eforturile noastre de a ajunge la cei mai vulnerabili și nici nu vom lăsa această criză să dispară cu timpul. Ne angajăm față de familiile vulnerabile care depind de ajutoare in hrană, produse de igienă și de adăposturi temporare pentru a supraviețui”, a adăugat Joao Diniz, lider regional al World Vision în America Latină și Caraibe.

Potrivit organizației creștine, „mii de oameni sunt pe străzi căutându-i pe cei dragi și încercând să strângă ce bunuri mai pot recupera de sub dărâmături”.

Acțiunea Socială a Uniunii Baptiste din Spania (UEBE) a lansat o campanie de donații pentru a ajuta victimele cutremurului.

„Este foarte probabil ca mulți dintre cei care și-au pierdut casele sau au fost răniți în cutremurul din 2010 nu s-au recuperat încă”, a explicat pastorul David Bianchi. „Una dintre dorințele noastre, pe lângă faptul că îi ajutăm pe toți oamenii, este ca frații și surorile noastre în credință să poată depune mărturie despre Hristos în aceste momente dificile pentru oameni”, a adăugat el.

Organizația condusă de Franklin Graham, Samaritan’s Purse, a anunțat că va trimite un avion cu resurse și o echipă de acțiune imediată pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremur.

Copii pe străzi, biserici afectate

Sucursala din Haiti a asociației evanghelice Compassion este „puternic afectată de cutremur. Conform cifrelor disponibile, sunt afectate peste 46 de biserici partenere. Pierderi de vieți la centrele de dezvoltare, răniți și clădiri distruse sunt de asemenea raportate de oficiali ”.

Aceștia cer rugăciune pentru „responsabilii din teren, precum și pentru coordonatorii din centre pe masura ce  acestia își înmulțesc eforturile pentru a obține o evaluare exhaustivă a situației, pentru a asista mai bine victimele”.

Pastorul Mynor Vargas, liderul bisericii creștine Shalom din Maryland, SUA, care are opt orfelinate cu mai mult de 100 de copii în diferite părți ale insulei, a declarat pentru site-ul de știri din America Latină Evangélico Digital că „există milioane de dolari în pierderi materiale; casele s-au prăbușit , mașinile au fost îngropate etc „.

„Copiii vor dormi pe trotuare și în curți în zilele următoare, de teama replicilor provocate de cutremurul cel mare. Suntem bucuroși să știm că niciunul dintre orfani nu este mort sau rănit, dar în afară de asta, totul este haos,” a subliniat pastorul.

Amenințarea unei furtuni tropicale

Mai mult, „prognozele meteo prezic că o furtună tropicală numită Grace ar putea lovi Haiti. Se așteaptă ca Grace să aducă precipitații în intervalul 100-200 milimetri, ceea ce ar putea complica sau chiar compromite eforturile echipelor de intervenție de pe teren ”, avertizează Compassion Haiti.

În urmă cu unsprezece ani, Haiti a fost lovită de un cutremur major care a provocat peste 200.000 de morți și 300.000 de răniți.

Haiti, cea mai săracă țară din emisfera occidentală, a suferit mult timp de o instabilitate politică gravă. În luna iulie, bărbații înarmați au luat cu asalt reședința președintelui haitian Jovenel Moise în Port-au-Prince și l-au ucis.

Sursa: Evangelical Focus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.