AZERBAIDJAN: Amendamentele la Legea religiei aduc noi restricții în numirea liderilor de biserică și în privința organizării întâlnirilor

Modificările aduse atât Legii religiei, cât și Codului administrativ al Azerbaidjanului vor împiedica bisericile să numească lideri fără aprobarea statului. Modificările, semnate în lege de președintele Ilham Aliyev la 16 iunie 2021, impun Comitetului de Stat în relație cu organizațiile religioase să aprobe numirea tuturor liderilor religioși non-islamici din Azerbaidjan, țară majoritar musulmană.

Bisericile și alte lăcașuri de cult trebuie să aibă un „centru religios” sau un sediu recunoscut de stat (diferit de un lăcaș de cult local) pentru a solicita permisiunea de a numi la conducere slujitori născuți în străinătate sau pentru a invita persoane născute în străinătate la conducerea întrunirilor. Poziția în ceea ce privește adunările fără un centru religios care au deja lideri străini este incertă. Amendamentele nu clarifică modul în care bisericile pot solicita recunoașterea unui anumit centru religios. Este posibil ca bisericile mai mici să nu poată obține o astfel de recunoaștere și să fie declarate ilegale. Bisericile necesită acum aprobarea Comitetului de Stat pentru a organiza „evenimente de masă” (un termen care nu este clar definit) oriunde, cu excepția lăcașurilor de cult înregistrate de stat. Acele biserici care nu au reușit să obțină înregistrarea rămân vulnerabile, deoarece unele dintre ele se întâlnesc în case private. În aprilie 2021, Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF) a adăugat Azerbaidjanul pe lista sa specială de supraveghere (SWL) pentru „tolerarea sau încurajarea încălcărilor severe ale libertății religioase”.

Căutați-L pe Domnul în numele poporului Său din Azerbaidjan, în timp ce caută un răspuns la noua legislație. Cereți ca guvernul Azerbaidjanului să guverneze cu corectitudine și înțelepciune. Rugați-vă ca Domnul să domnească peste noua lege a religiei, astfel încât cei pe care îi alege El să poată conduce poporul Său din Azerbaidjan. Cereți-I să dea înțelepciune, speranță și curaj creștinilor, acum că întâlnirile de rugăciune într-o casă privată au devenit potențial ilegale. Cereți ca politicienii să nu permită ca judecata lor să fie distorsionată de prejudecățile anticreștine și să recunoască influența pozitivă a creștinilor asupra societății azere. Rugați-vă ca creștinii să nu fie descurajați, ci să folosească discernământul pentru a răspândi Evanghelia prin orice mijloace (1 Corinteni 9:22).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.