Atacurile cu bombă la aeroportul din Kabul soldate cu peste 70 de morți

În timpul ultimelor zile de retragere a trupelor străine și a naționalilor afgani eligibili din Kabul, două atacuri-suicid cu bombă și un atac cu armă de foc lasă în urmă 140 de răniți, 60 de afgani uciși și 13 victime din rândul personalului american.

Exploziile survin la doar câteva ore după ce mai multe țări, incusiv Marea Britanie și Statele Unite, au trimise avertismente cu privire la atacuri iminente asupra aeroportului internațional Hamid Karzai din Kabul. În ciuda evacuărilor care sunt pe sfârșite, naționalii afgani și toți cei ce așteptau să părăsească țara sau ofereau asistență în acest sens au fost sfătuiți să evite aeroportul și să se relocheze în zone mai sigure până la noi directive.

Primul atac-suicid cu bombă pare să fi avut loc chiar la aeroport, la poarta Abbey de intrare, și a fost urmat de focuri de armă. Cel de-al doilea s-a petrecut la hotelul Baron, unde mai multe persoane, atât străini, cât și afgani, au fost îndrumați să meargă înainte de a se îndrepta spre aeroport pentru evacuare.

Statul Islamic și-a asumat resposabilitatea pentru atacuri pe canalul lor de știri, Amaq, unde a menționat că unul dintre atacatori, Abdul Rahman al-Logari, a întreprins „o misiune de martiriu lângă aeroportul din Kabul”. În Afganistan, filiala locală a Statului Islamic este mult mai violentă decât sunt talibanii.

Provincia Khorasan a Statului Islamic (ISKP sau ISIS-K), gruparea ce activează în Afganistan, a fost fondată în 2015, dar nu a reușit să construiască o ofesivă semnificativă în țară, fiind opriți de talibani, despre care ISIS crede că au renegat adevăratele învățături ale Islamului. ISKP este majoritar compusă din luptători străini din Tajikistan, Uzbekistan sau Pakistan, și menține legături cu grupări ISIS din Siria sau Irak.

Tlibanii condamnă atacurile și afirmă că ele s-au petrecut în locuri unde Statele Unite erau responsabile de siguranța persoanelor prezente. Zabiullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, susține că americanii au fost informați despre un posibil atac ISIS la Kabul, notează The Guardian: „Talibanii sunt dedicați comunității internaționale și nu le vor permite teroriștilor să folosească Afganistanul drept bază pentru operațiunile lor. Talibanii au prevenit trupele americane cu privire la grupuri teroriste precum ISIS.”

Sursa: Edictum Dei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.