Texasul are cea mai restrictivă lege privind avortul: „A venit vremea sa construim o cultură a vieții”

Cea mai restrictivă lege a avortului în Statele Unite a intrat în vigoare miercuri dimineață în statul Texas, unde avortul este de acum interzis dacă sunt detectate bătăi ale bebelușului nenăscut. Legea a intrat în vigoare fără opoziție din partea Curții Supreme a SUA.

Deși înalta instanță ar putea acționa în orice moment blocând legea, grupurile pro-viață au sărbătorit ceea ce au considerat o etapă importantă în lunga bătălie juridică și politică împotriva avortului la cerere.

„Texasul este de acum primul stat american care aplică o lege a bătăilor inimii,” a declarat organizația Texas Right to Life într-o declarație.

Lila Rose, președintele Live Action, a declarat că legea „va salva viața a 150 de copii în fiecare zi”.

„Niciun copil nu ar trebui să i se zdrobească craniul și să fie rupt în bucăți într-un avort”, a scris ea pe Twitter. „Nicio mamă nu ar trebui să-și rupă bebelușul din pântecele ei. Niciun tată nu ar trebui să fie privat de dreptul său de a-și proteja copilul. Este timpul să construim o cultură a vieții în America și să punem capăt avortului. Suntem de partea Texasului.”

Clinicile de avort, care solicită Curții Supreme să blocheze legea, au declarat că prin noua lege vor fi interzise 85% din avorturile din stat. Bătăile inimii copilului sunt de obicei detectate la aproximativ șase săptămâni de sarcină.

Legea, semnată de guvernatorul Greg Abbott, impune medicilor să efectueze un test pentru bătăile inimii. Dacă acestea sunt detectate, medicului i se interzice efectuarea unui avort. Legea permite excepții pentru urgențe medicale.

Grupurile pro-avort consideră legea ca dificil de contestat, deoarece interzice funcționarilor statului să o aplice. În schimb, permite cetățenilor să dea în judecată clinicile de avort care o încalcă.

Ed Whelan, membru senior al Centrului de Etică și Politici Publice, a numit legea „inovatoare” și – din perspectiva pro-viață – „genială”.

„Legea bătăilor inimii din Texas a fost scrisă în acest fel pentru a împiedica furnizorii de avorturi să se prevaleze de vreo prevedere a ei împotriva oficialilor de stat”, a scris Whelan pentru NationalReview.com.

De asemenea, a cincea Curtee de Apel din SUA a refuzat să blocheze legea să intre în vigoare.

Textul legii spune că „orice persoană”, altul decât „un ofițer sau angajat al unui stat sau al unei entități guvernamentale locale” poate „introduce o acțiune civilă împotriva oricărei persoane care efectuează sau induce un avort cu încălcarea legii.” Cei care dau în judecată și câștigă vor primi cel puțin 10.000 de dolari pentru fiecare avort ilegal.

Legea a intrat în vigoare când Curtea Supremă se pregătește să audă argumentele orale în această toamnă într-un caz major care implică o lege pro-viață din Mississippi care interzice avortul după săptămâna a 15-a de sarcină a unei femei. Textul legii din Mississippi spune că avorturile după 15 săptămâni implică în cea mai mare parte „utilizarea instrumentelor chirurgicale pentru a zdrobi și a sfâșia copilul nenăscut”.

Președintele Biden a criticat miercuri noua lege a bătăilor inimii  din Texas ca fiind „extremă” și a spus că rămâne „profund angajat” să mențină avortul legal la nivel național.

„Această lege extremă din Texas încalcă flagrant dreptul constituțional stabilit prin Roe v. Wade și confirmat drept precedent de aproape o jumătate de secol,” a spus Biden într-o declarație. „Legea din Texas va afecta în mod semnificativ accesul femeilor la asistența medicală de care au nevoie, în special pentru comunitățile de culoare și persoanele cu venituri mici. … Administrația mea este profund angajată în dreptul constituțional stabilit prin Roe v. Wade în urmă cu aproape cinci decenii și va proteja și apărați acest drept „.

Comentariile lui Biden au venit cu câteva ore înainte ca Curtea Supremă a SUA, printr-o decizie 5-4, să refuze blocarea legii.

Sursa: Christian Headlines

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.