A murit Ivan Patzaichin, cel mai titrat canoist român

Foto: COSR (Facebook)

Ivan Patzaichin, cvadruplu medaliat cu aur și triplu medaliat cu argint la cele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat (Mexico 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și  Los Angeles 1984), a murit duminică 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani.

Originar dintr-un sat din Delta Dunării, a devenit la vârsta de 18 ani membru al Clubului Sportiv Dinamo București unde a practicat canoea de performanță timp de 18 ani. După retragerea sa din sportul de performanță, Ivan a devenit antrenor la Clubul Dinamo, iar apoi la lotul național. În remarcabila sa carieră de antrenor, și-a condus sportivii la câștigarea a 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionate Europenele.

Ivan Patzaichin este cel mai de succes sportiv român după gimnasta Nadia Comăneci și canotoarea Elisabeta Lipă, care dețin fiecare câte o medalie de aur în plus. După cariera sa sportivă, a fost implicat în diverse proiecte sociale printre care și acțiuni de promovare a patrimoniului local al Deltei Dunării și a mișcării în aer liber.

În anul 1990 i s-a decernat din partea Comitetului Olimpic Internațional Ordinul Olimpic Colanul de Argint iar în anul 2010 a fost distins cu Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.

Ivan Patzaichin, 09.09.1972, München (Foto: imago/Pressefoto Baumann)

Sportivul Ivan Patzaichin a fost numit și „campionul cu pagaia ruptă”, după ce a încheiat cursa de calificare C1 1000m din 1972 de la Jocurile Olimpice de la München vâslind cu vâsla ruptă pentru a finaliza cursa și pentru a putea astfel intra în recalificări. Nu numai că a intrat în recalificări, dar a și dominat cursa, calificându-se în finală și câștigând aurul olimpic.

 

 

3 Comentarii
  1. Piuariu Daniela 9 septembrie 2021 Reply
  2. Daniela P 9 septembrie 2021 Reply
  3. C B 22 septembrie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.