Depășind provocările

În august au avut loc mai multe dezastre naturale pe care cei de la Forumul Economic Mondial le-au sumarizat.

Argentina s-a aflat într-o secetă foarte mare care va afecta exporturile țării în anul ce urmează. Aceasta este o știre importantă pentru glob, deoarece Argentina este a treia cea mai mare țară în ceea ce privește furnizarea porumbului. Seceta este însoțită de temperaturi foarte ridicate, care sunt experimentate în foarte multe țări. Italia a raportat cea mai ridicată temperatură pe care au avut-o vreodată, anume 48.8 grade Celsius. Această temperatură a mai fost înregistrată în anul 1977 în Atena.

Toate aceste schimbări climatice și feonomene naturale care au loc peste tot în lume ridică diferite întrebări. Companiile au o responsabilitate față de aceaste probleme ecologice; vom analiza felul în care acestea ar trebui să acționeze. Un alt fenomen important care influențează în prezent organizațiile este tehnologia. Aceasta influențează tot mai multe dintre activitățile afacerilor și vom analiza o direcție care trebuie monitorizată.

Ca țară avem școli de inginerie respectabile, oameni și firme creative care pot veni cu soluții la actuala criză ecologică. Avem un potențial agricol incredibil, în special dacă vom învăța să facem și procesare și să generăm branduri pentru produsele noastre alimentare. Sunt multe oportunități internaționale pentru firmele românești din domeniul ecologiei, în special dacă atenția noastră va fi internaționalizarea către estul și sudul lumii.

Cu toate acestea, înțelepciunea trebuie să fie trăsătura care să caracterizeze organizațiile noastre. Există fonduri europene și subvenții acordate pentru domeniul ecologiei, dar asta nu înseamnă că, doar pentru că există această oportunitate, organizațiile trebuie să-și schimbe domeniul de activitate. O abordare oportunistă nu este recomandată, dacă nu ai o pasiune pentru acest domeniu. De ce? Pentru că va atrage numeroase probleme și provocări.

Tot cei de la Forumul Economic Mondial ne spun că am intrat în cea de-a patra revoluție industrială. Aceasta a început în jurul anilor 2000 și tehnologia ei principală este captarea, stocarea, prelucrarea si comercializarea datelor. Câștigătorul în această revoluție este cel care știe cel mai mult, cel mai precis, cel mai rapid și are capacitatea să monetizeze aceea informație. Acum, acest proces de colectare și de utilizare a datelor nu trebuie să fie neetic, nu trebuie să fie unul de manipulare, și nici unul ilegal. Dar organizațiile noastre trebuie să cunoască metodele etice și să știe să le folosească în așa fel încât această revoluție a datelor să nu-i ia prin surprindere sau chiar să le oprească activitatea.

Aceste două provocări, ecologia și tehnologia, nu trebuie să ne descurajeze și să ne inducă într-o stare de victimizare. Biblia ne spune că noi suntem mai mult decît biruitori prin jertfa ispășitoare de la cruce (Romani 8:37). Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin multă muncă și creativitate, putem să ne adaptăm la noile provocări care stau în fața companiilor în care activăm. Putem chiar să depășim statutul de supraviețuitor și să devenim companii model în industriile în care ne aflăm.

Sebastian Vaduva, pentru Edictum Dei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.