A fost Sodoma distrusă de explozia unui meteorit?

Oamenii de știință au făcut recent cercetări pe teritoriul Iordaniei unde au descoperit dovezi conform cărora un meteorit gigant ar fi explodat în atmosferă în urmă cu aproape 4000 de ani, într-o zonă care ar putea fi o locaţie posibilă pentru oraşele descrise în Biblie drept Sodoma și Gomora.

Oamenii de știință și-au publicat descoperirile în revista Nature, spunând că un „eveniment catastrofal extrem de neobișnuit” a avut loc acum 3.600 de ani, deasupra oraşului Tell el-Hammam din Iordania, fapt care a dus la acumularea în zonă a unui „strat bogat în cărbune rămas în urmă distrugerii”. Oamenii de știință estimează că la acea vreme în locaţia precizată şi în zona înconjurătoare locuiau cel puțin 50.000 de oameni.

Evenimentul catastrofic a avut ca efect căderea focului din cer, moartea tuturor locuitorilor orașului și o regiune devenită nelocuibilă timp de sute de ani din cauza unui exces de sare, spune articolul.

Mai mult, evenimentul ar fi fost chiar mai puternic decât explozia din 1908 de deasupra regiunii Tunguska din Rusia, care a detonat o putere de 1.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima. Ar fi „pulverizat şi distrus zidurile din cărămidă de lut din întreg orașul, nivelând orașul și provocând o mortalitate umană extinsă”, spune studiul.

Geneza 19 spune că Dumnezeu a distrus Sodoma și Gomora prin ploaia „de foc şi pucioasă (sau sulf)”. A doua zi, Avraam s-a uitat și a văzut „ridicându-se de pe pământ un fum, ca fumul unui cuptor”, spune Biblia.

„A nimicit cu desăvârşire cetăţile acelea, toată câmpia şi pe toţi locuitorii cetăţilor şi tot ce creştea pe pământ.”, spune Geneza 19:25.

Soția lui Lot s-a uitat înapoi și „a devenit un stâlp de sare”, potrivit Geneza 19:26.

Un defect al concluziilor noilor studii științifice ar putea fi data evenimentului. Oamenii de știință estimează că explozia a avut loc în 1650 î.Hr. Mulți cercetători biblici cred că Avraam a trăit cu câteva secole înainte de acest an. Organizaţia „Answers în Genesis” şi-a declarat scepticismul cu privire la Tell el-Hammam ca fiind o posibilă locaţie pentru Sodoma şi Gomora.

Oamenii de știință spun că descoperirea lor nu este legată de posibila vechime sau locație a Sodomei, deși ei spun că paralelele sunt izbitoare. Orașul ar fi fost „ars” și „topit”, spun ei.

„Descrierea din Geneza a distrugerii unui centru urban din zona Mării Moarte este în concordanță cu faptul că a fost relatarea unui martor ocular a unei explozii cosmice în următoarea succesiune: (i) pietre au căzut din cer; (îi) foc a coborât din cer; (iii) fum gros a ieşit din pământ; (iv) un oraș major a fost devastat; (v) locuitorii orașelor au fost uciși; și (vi) culturile din zonă au fost distruse ”, scriu oamenii de știință.

Dan McLaughlin, a menţionat în National Review că descoperirea „nu ar fi primul lucru din Geneza care să fie în concordanță cu dovezile istorice fără a fi dovedit de aceste dovezi”.

„Conexiunea celor două implică inevitabil o anumită cantitate de credință. Dar, cu siguranță, dacă Domnul ar vrea să distrugă un oraș dintr-o singură lovitură, o explozie atmosferică în stil Tunguska a unui meteor ar fi cel mai eficient mod de a face acest lucru în parametrii lucrurilor explicabile de știința modernă ”, a scris McLaughlin. „Faptul că oricine s-ar uita în trecut și s-ar întoarce în acel loc ar găsi că acesta nu poate fi locuit timp de secole din cauza unui exces de sare pare un detaliu deosebit de potrivit”.

Sursa: Christian Headlines

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.