Dr Vlad Schlezak: „Relațiile romantice adolescentine și depresia”

„Vă rog fierbinte, fiice ale Ierusalimului, nu stârniți, nu treziți dragostea până nu vine ea.” Cântarea Cântărilor 8:4

Sunt mulți autori care aduc dovezi că implicarea în întâlniri și relații romantice în adolescență este asociată cu simptomele depresive și că asta este adevărat la începutul adolescenței cât și în anii târzii ai adolescenței, mai ales la fete. [126]

Chiar și flirtatul, sărutatul și simțământul de atracție sexuală față de cineva se asociază cu simptome depresive pentru fetele care sunt la anii de început ai adolescenței. [127]

Având în vedere aceste lucruri se pare că intrarea într-o relație, sau formarea unei relații romantice în anii adolescenței se relaționează cu simptome depresive mai mari.

Asta spune literatura de specialitate care nu e creștină, iar noi trăim vremuri în care îndoctrinarea timpurie a celor mai vulnerabili a atins culmi care în urma cu câțiva ani erau inimaginabile.

Am avut cazuri, de creștini din biserică, care îmi spuneau cum psihologul școlar le-a sfătuit să își rezolve problemele emoționale cu activitate sexuală. Au refuzat sfatul psihologului școlar respectiv. Alții care au ascultat asemenea sfaturi au căzut în depresii și vinovății majore care întrețineau și mai mult stările afective bolnave tocmai prin urmarea sfaturilor laice. Sunt cazuri de tineri care au făcut asta și au ajuns deprimați.

Este cumplit să-ți încalci conștiința creștină doar pentru ca un laic și presiunea socială a prietenilor și a rețelelor de socializare te îndrumă spre valori nebiblice pe care încearcă să le facă normative chiar și în viața unui tânăr creștin. A spune NU este în schimb o alegere ce trebuie făcută doar bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu și pe baza principiilor și valorilor Lui absolute, pe baza încredințării personale creștine a omului și în baza conștiinței creștine personale… altfel am fi roboței îndoctrinați, care nu ar avea drept de alegere și voință personală. Alegerea lui NU SAU DA, ne aparține. Exista iertare și pocăință și speranță în Cristos.

Psihologii școlari laici, dacă tot aleg neprofesional să umilească pe tinerii creștini, măcar ar trebui să nu îi mai sfătuiască aberant conform cu ideile umaniste și contrar valorilor creștine din inima și mintea adolescentului creștin, măcar să citească literatură de specialitate care rezonează cu învățătura creștină și să nu lezeze sufletele tinere care oricum multe din ele au o oarecare labilitate.

Oricum autorii menționați concluzionează că sunt tot mai multe dovezi că depresia se leagă de experiențele romantice din adolescență.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!’

Dr. Vlad Schlezak

Surse bibliografice:
[126] Compian, Gowen, & Hayward, 2004;
Davila, Steinberg, Kachadourian, Cobb, & Fincham, 2004;
Joyner & Udry, 2000;
Quatman, Sampson, Robinson, & Watson, 2001
[127] Steinberg & Davila, 2007; Yoneda & Davila, 2008
*** fragment din cartea „DEPRESIA-cum să o învingem” de Dr. Vlad Schlezak

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home3/stiric/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107