Franța: Adunarea Naționala a votat în unanimitate interzicerea „terapiei de conversie”

Deputații au adoptat în unanimitate, în seara zilei de 5 octombrie, un proiect de lege care vizează combaterea „terapiei de conversie”, practici care au ca scop impunerea heterosexualității persoanelor LGBT.

„Comportamentele repetate sau practicile lingvistice care vizează modificarea sau reprimarea orientării sexuale sau a identității de gen ale unei persoane care au ca efect modificarea sănătății lor fizice sau mentale” vor fi de acum înainte pedepsite cu doi ani de închisoare si o amendă de 30.000 de euro. Sancțiunea poate fi mărită la trei ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro în caz de circumstanțe agravante: victima este minoră, dependentă sau dacă făptașul este recidivist.

Ministrul delegat pentru egalitate, Elisabeth Moreno, a estimat că acest proiect de lege poate „salva vieți”. „A fi tu însuți nu este o crimă, nu trebuie să căutăm să modificăm identitatea de gen sau orientarea sexuală a oamenilor. Nu este nimic de vindecat.”

Senatul nu a ratificat încă textul

Senatul nu a ratificat încă textul, dar Parlamentul va finaliza lucrările până la sfârșitul lunii februarie, din cauza alegerilor prezidențiale ce vor avea loc după o lună, „Libération” se întreabă dacă textul va avea succes. Actele denunțate sub expresia „terapie de conversie” sunt deja ilegale și pot intra în sfera legii: violență intenționată, abuz de slăbiciune, practică ilegală de medicină, hărțuire sau discriminare. Proiectul de lege „este inutil din punct de vedere legal, dar permite atenționarea și readucerea la cunoștința oamenilor că această practică este ilegală, în timp ce unele structuri fac să se creadă contrariul”, asigură un parlamentar.

Ministrul adjunct responsabil de cetățenie, Marlène Schiappa, a anunțat pe 13 septembrie că i-a încredințat lui Miviludes o misiune „privind practica nedemnă” a „terapiei de conversie” care are ca scop modificarea orientării sexuale sau a identității de gen. Aceasta va trebui să „cuantifice” fenomenul și să „analizeze în special dimensiunea sa de derivă sectară”, în timp ce mai multe organizații „spirituale” au fost arătate cu degetul în timpul audierilor parlamentare.

SURSA | Evangéliques.info

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.