
Cifrele sunt înspăimântătoare şi provoacă un adevărat cutremur, nu doar în sânul biserici catolice franceze. Raportul Sauvé – după numele preşedintelui comisiei independente privind abuzurile în Biserică, Jean-Marc Sauvé – estimează la 216.000 numărul de minori care au fost violaţi sau agresaţi sexual de clerici în ultimele 7 decenii. Numărul de victime urcă la 330.000 dacă îi adaugăm şi pe agresorii laici care lucrau în instituţiile bisericii catolice – profesori din şcoli, responsabili sportivi, etc. Cifrele citate sunt rezultatul unor statistici ale căror marje de eroare sunt de + sau – 50.000 de persoane.
Raportorul comisiei insistă pe faptul că victimele aveau adesea între 10 şi 13 ani. Majoritatea abuzaţilor şi violaţilor erau băieţi. „Este o particularitate clară a Bisericii catolice,” mai spune Jean-Marc Sauvé. În fine, numărul de pedofili, de prădători sexuali din rândul clerului, este evaluat între 2.900 şi 3.200 în perioada 1950-2020 şi este vorba de o estimare minimă.
Pregătirea şi redactarea raportului, comandat chiar de Biserica catolică franceză, a durat doi ani şi jumătate şi a costat aproape trei milioane de euro, cea mai mare parte a bugetului fiind alocată culegerii mărturiilor şi contractelor semnate cu diverse institute de cercetare. Raportul final are 2.500 de pagini iar „cifrele pe care le conţine sunt copleşitoare şi nu pot rămâne fără o urmare,” a spus Sauvé în faţa presei dar şi a episcopatului şi asociaţilor de victime venite să asiste la prezentarea raportului. Autorul acestuia constată că „până la începutul anilor 2000 biserica catolică a manifestat o indiferenţă profundă, ba chiar cruntă faţă de victimele pedofililor. Tăcerea şi neregulile din sânul Bisericii în faţa actelor de pedofilie prezintă un caracter sistemic.” După îndelungi deliberări, Comisia a ajuns la concluzia unanimă că Biserica nu a ştiut „să vadă, să audă şi să capteze semnalele slabe.”
Rămâne acum de văzut cum îşi va recunoaşte şi răscumpăra Biserica franceză responsabilitatea în acest uriaş scandal. Mai ales că în 9 cazuri din 10, faptele sunt prescrise de justiţie iar o bună parte dintre autorii crimelor au murit. Unii preconizează „compensaţii financiare” dar autorul raportului a insistat pe faptul că banii nu trebuie să vină de la enoriaşi sub formă de donaţie ci din resursele pe care le deţine deja biserica. Comisia mai sugerează printre altele ca Biserica să instaureze un sistem de prevenţie, să-i formeze mai bine pe clerici şi să-şi schimbe modul de a conduce.
Reacţiile nu au întârziat să se facă auzite după publicarea raportului Sauvé. Preşedintele Conferinţei episcopilor din Franţa şi-a exprimat „ruşinea şi spaima” şi le-a cerut „iertare” victimelor. De partea lor, 6 asociaţii de victime au semnat un apel în care spun că aşteaptă „răspunsuri clare şi tangibile” din partea instituţiilor religioase.
În fine, imediat după publicarea raportului francez, Papa Francisc şi-a exprimat „imensa tristeţe.” Suveranul Pontif speră ca „Biserica catolică din Franţa, conştientă acum de această realitate groaznică, va ştii să se răscumpere.”
Sursa: rfi.ro
