Tânăra de 14 ani, răpită și forțată să se căsătorească, luptă pentru libertatea ei în Pakistan

Maira , o adolescentă de 14 ani din Faisalabad, se îndrepta înspre școală atunci când a fost răpită și forțată să se căsătorească cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. A fost bătută, abuzată și forțată să renunțe la creștinism.

Ea a reușit să scape din casa răpitorului ei, nu înainte ca acesta s-o brutalizeze, să o șantajeze, să o forțeze să se căsătorească cu el și să o oblige să renunțe la credința ei. A căutat dreptate la cei care erau obligați să i-o dea, dar Înalta Curte din Lahore a dispus inițial ca Maira să fie returnată răpitorului său.

Colaborând cu avocatul local Sumera Shafiq, ADF International încearcă să anuleze certificatul de căsătorie a adolescentei.

În prezent Maira s-a ascuns împreuna cu familia ei și așteaptă vesti pozitive cu privire la recursul ei în orice zi.

„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței sale. Femeile sunt foarte vulnerabile. Este imperativ ca totul să fie făcut pentru a proteja drepturile femeilor și fetelor prin încetarea persecuției bazate pe credință”, a spus Tehmina Arora, director de avocatura, Asia, pentru ADF International.

Rezumatul cazului

Pakistan este considerată una dintre cele mai periculoase țări pentru fete – mai ales dacă ele sunt creștine. Cazul Maira evidențiază o problemă mai largă a „convertirii” forțate prin căsătorie, care afectează anual aproximativ 1.000 de fete din minoritățile religioase din această țară.

Practica se desfășoară de obicei prin răpire, violență sexuală și șantaj. Autoritățile locale sunt adesea complice în astfel de cazuri. Din păcate, de cele mai multe ori, instanțele nu au respectat legea privind restricționarea căsătoriei copiilor, care stabilește vârsta legală a căsătoriei pentru fete la 16 ani.

„Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a preveni astfel de încălcări extreme ale drepturilor fundamentale în Pakistan. Cazul Mairei este un exemplu mult prea frecvent a ceea ce se confruntă minoritățile religioase din țară și nu mai pot fi lăsate să treacă neobservate. Toți oamenii au dreptul de a-și alege liber credința și de a o trăi fără teamă. Toate statele trebuie să se asigure că legile și politicile sunt în conformitate cu angajamentele lor de a proteja libertatea religioasă în temeiul dreptului internațional”, a declarat Paul Coleman, director executiv al ADF International.

Se estimează că 1 din 5 fete sunt căsătorite până la vârsta de 18 ani în Pakistan. La nivel global, aproximativ 100 de milioane de fete vor fi expuse riscului din cauza obligativității căsătoriei copiilor în următorul deceniu.

 

SURSA | ADF International

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.