Ce este un țepuș în carne?

Pavel a spus: „Și ca nu cumva să fiu înălțat peste măsură prin abundența revelațiilor, mi-a fost dat un ghimpe în carne, mesager al lui Satan, să mă lovească cu pumnii, ca nu cumva să fiu înălțat peste măsură”. (2 Corinteni 12:7)

Explicația tradițională este că Pavel a avut o infirmitate cronică sau poate o boală de ochi pe care Dumnezeu ia dat-o fie sau a refuzat să-l vindece pentru a-l păstra pe Pavel smerit. Această interpretare a distrus credința mai multor oameni decât putem noi număra. Mai degrabă decât o inimă plină de credință și încredere în dreptul răscumpărător al vindecării, credincioșii sunt îndoielnici în ce privește vindecarea lor, gândindu-se că boala lor ar putea fi un „țepuș” pe care Dumnezeu a ales să nu îl îndepărteze de la ei.

Ce este un ghimpe (țepuș) în carne?

Când lăsăm Scripturile să interpreteze Scriptura, răspunsul este ușor. „Dar dacă nu veți alunga pe locuitorii țării de dinaintea voastră, aceia pe care îi veți lăsa dintre ei vă vor fi țepușe în ochi și ghimpi în coaste și vă vor oprima în țara în care veți locui”. (Numeri 33:55)

Ar fi greu să introduci interpretarea tradițională a bolii în acest scenariu. Țepușii și spinii sunt oameni, locuitori inamici din țară. Acest limbaj nu descrie o boală , ci mai degrabă rezultatul ne-expulzării inamicului. Vrăjmașul va fi o hărțuire constantă pentru pacea lui Israel.

Să știți fără nicio îndoială că DOMNUL Dumnezeul vostru nu va mai alunga aceste națiuni dinaintea voastră și vă vor fi lațuri și curse și bice în coastele voastre și spini în ochii voștri, până veți pieri din această țară bună, pe care v-a dat-o DOMNUL Dumnezeul vostru. (Iosua 23:13)

Vorbește cumva Dumnezeu despre o boală care ar afecta tot Israelul? NU. Este un limbaj figurativ care descrie un inamic persistent.

Acum vă spun din nou: «Nu‑i voi alunga dinaintea voastră, ci vă vor fi ca niște spini în coaste, iar dumnezeii lor vă vor fi o cursă.»” (Judecători 2:3)

Din nou, la fel. „Țepuș în carne” este o zicală care se referă la un dușman cronic sau persistent, care nu a fost expulzat din țara promisă a lui Israel. Când Pavel a folosit aceast limbaj, știa exact ce spune el. Era un dușman persistent, un demon care i-a hărțuit slujirea datorită abundenței revelației sale. Acest dușman nu a venit de la Dumnezeu. Era un „mesager al lui Satan” trimis să-l lovească.

De ce nu a răspuns Dumnezeu favorabil cererii lui Pavel?

De trei ori I‑am cerut Domnului ca țepușul să se depărteze de mine. Dar El mi‑a zis: „Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea este făcută desăvârșită în neputință.” Așadar, mă voi lăuda mult mai bucuros cu neputințele mele, pentru ca puterea lui Cristos să rămână peste mine. (2 Corinteni 12:8‭-‬9)

Pavel cere lui Dumnezeu să înlăture dușmanul din viața lui; ceva ce Dumnezeu nu a promis niciodată să facă. Răspunsul lui Dumnezeu a fost că harul Său (proviziile și împuternicirea nelimitată) era suficient. Pavel era deja pregătit să facă față situației. Doar ca și mulți dintre noi, el a devenit obosit de hărțuirea zilnică a „mesagerului lui Satan”. Din neatenție a învinuit pe Dumnezeu pentru pălmuirea continuă.

Pavel a știut răspunsul și era deja conștient de harul lui Dumnezeu. Pavel a scris despre armura lui Dumnezeu și cum stinge toate săgețile de foc ale dușmanului. Fără îndoială, Pavel a fost conștient de ceea ce a fost scris de Iacov …. „Supuneți-vă așadar lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului și va fugi de la voi!” (Iacov 4:7). Nu a fost despre faptul că Pavel nu era echipat pentru a fi mai mult decât un biruitor; el a fost obosit de faptul că trebui să cucerească!

Mă îndoiesc că mulți dintre noi avem un „mesager al Satanei” care ne-a fost atribuit, și totuși ne-am obosit și dorim ca Dumnezeu să facă ca problemele noastre să dispară. Răspunsul de care aveți nevoie este același răspuns pe care Dumnezeu la dat lui Pavel: Harul Său! Oferta lui abundentă, forța și capacitatea Lui sunt mai mult decât suficiente pentru a-ți satisface nevoia. Aveți armura lui Dumnezeu, scutul credinței, Numele lui Isus, Duhul Sfânt, legământul mai bun, promisiunile lui Dumnezeu, darurile Duhului, mintea lui Hristos și cheile Împărăției la dispoziția voastră! Ești echipat să câștigi. Harul lui este suficient. Nu învinui pe Dumnezeu pentru spinii tăi. El v-a dat resursele cerului pentru a trăi victorios pe acest pământ!

Sursa: Kingdom School România

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.