24 octombrie – 7 noiembrie: 15 de zile de rugăciune pentru Lumea Hindusă Ediția 2021

Bun venit la ediția 2021 a Ghidului 15 Zile de Rugăciune pentru Lumea Hindusă!

Întreaga lume a suferit din cauza pandemiei COVID-19, însă India – națiunea care găzduiește cei mai mulți hinduși din întreaga lume – a îndurat mai multă suferință decât majoritatea. Impactul pandemiei – pierderea vieților, a sănătății, a oportunităților și a venitului – nu a lăsat neatinsă vreo familie din India și va continua să fie resimțit și în deceniile următoare.

Echipa ȘtiriCreștine.ro vă cheamă să vă alăturați acestui project și să vă rugați pentru hindușii care suferă din cauza urmărilor grele ale pandemiei. Urmăriți în fiecare zi în perioada 24 octombrie – 7 noiembrie 2021 site-ul nostru ȘtiriCreștine.ro, pagina de Facebook sau contul Instagram stiricrestine.ro pentru ca să citiți ghidul și motivele de rugăciune. De asemenea, Ghidul de Rugăciune pentru Lumea Hindusă va fi în curând disponibil pe www.stiricrestine.ro pentru descărcare și în format PDF.

Pentru ghidul de anul acesta, am ales tema „familiei” și am început scrierea articolelor și colectarea de fotografii înainte ca forța brutală a celui de-al doilea val de COVID-19 să ajungă în India. Boala, durerea și pierderea au ruinat subcontinentul indian. Familiile au fost devastate. Timp de săptămâni întregi, rugurile funerare au luminat străzile. Echipa de coordonare a acestui ghid, familiile, prietenii și comunitățile noastre au fost schimbate pentru totdeauna.

Hinduismul abordează problema suferinței în diferite moduri, în funcție de ramura religioasă. Swami Vivekananda a fost un călugăr hindus influent din Calcutta, care a trăit între anii 1863 și 1902. Învățătura sa cu privire la suferință se trage din povestea zeiței Sita, care a suferit mari nedreptăți în epopeea indiană veche, Ranayana.

Sita este considerată femeia ideală: devotată și pură, fidelă și credincioasă în ciuda oricărei dureri sau nedreptăți. Abilitatea ei de a îndura suferința este considerată cea mai importantă virtute a ei. Învățătura lui Swami Vivekananda spune că rezistența plină de răbdare în suferință este idealul hindus. El a spus: „Noi distrugem răul suferind, până când răul nu mai reprezintă nimic pentru noi, până când devine o plăcere pozitivă.” El compară învățătura aceasta cu filozofia occidentală cu privire la suferință, care tinde să „micșoreze răul prin cucerirea acestuia”.

Ca și urmași ai lui Hristos, noi nu îmbrățișăm nici filosofia occidentală, nici cea orientală, ci ne uităm în Scripturi pentru a înțelege experiența umană a suferinței, în toate formele și urmările ei. Biblia ne îndeamnă să ne amintim că suferința este temporară (1 Petru 5:10), că ea nu este nimic în comparație cu slava care ne așteaptă (Romani 8:18) și că Dumnezeu o poate întoarce înspre bine (Romani 8:28). Credincioșii sunt, de asemenea, îndemnați să privească suferința drept oportunitate de a crește în credință (Iacov 1:2-4) și să recunoască suferința ca un lucru pe care îl împărtășim cu Isus (Filipeni 3:10). Știind că vom avea parte de suferință, ni se poruncește să îi mângăiem pe cei necăjiți (2 Corinteni 1:3-4, Galateni 6:2) și să fim mângăiați de prezența lui Hristos în propria noastră suferință (2 Corinteni 1:5, Psalm 23). Plânsul face parte din credința noastră (Psalm 88), dar la fel și speranța (Apocalipsa 21:4).

Ajuns față în față cu suferința, omul se poate simți fără speranță. Rugăciunea poate părea inadecvată. Însă noi suntem încurajați de promisiunea pe care o găsim în Romani 8:26-28:

„Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite. Şi Cel ce cercetează inimile ştie care este năzuinţa Duhului, pentru că El mijloceşte pentru sfinţi după voia lui Dumnezeu. De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”

Pe măsură ce înaintați în rugăciune prin intermediul acestui ghid, permiteți-I Duhului Sfânt să mijlocească prin voi pentru familiile hinduse care au nevoie să experimenteze speranța lui Hristos în perioada lor de suferință. Rugați-vă pentru restaurarea Indiei și a celorlalte comunități hinduse devastate de pandemia COVID-19. Rugați-vă și pentru creștinii care locuiesc în aceste comunități, pentru ca ei să răspândească mesajul lui Isus în aceste regiuni, chemându-i pe hinduși la El, la Cel ce face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.