
V-ați numărat și dumneavoastră printre milioanele de oameni din întreaga lume care au vizionat Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo – organizate în 2021? Împreună cu Jocurile Olimpice de iarnă, acest eveniment televizat la nivel global prezintă punctele forte și slabe ale competiției, în care bărbați și femei caută onoare pentru ei înșiși și pentru națiunile din care provin.
Peste 11.000 de sportivi din 204 țări au concurat la „Jocurile de vară 2020”, amânate în acest an din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. În ciuda întreruperii de un an, toți au avut un singur scop: acești sportivi au suportat antrenamente obositoare și diete riguroase, abținându-se de la orice distragere care i-ar fi ținut departe de aur. Medalia de bronz, sau chiar cea de argint nu au fost suficiente.
În evaluarea lor, orice sacrificiu merită. Un atlet de înaltă performanță, a cărui așteptare era să termine Olimpiada cu cel puțin șase medalii, a suferit brusc o criză emoțională. Mai târziu sportivul a spus: „Viața nu înseamnă doar gimnastică. Noi nu suntem doar sportivi. Suntem oameni și uneori este nevoie să facem un pas înapoi”. Cei mai mulți dintre noi ne putem imagina cu greu cerințele „goanei” olimpice “după aur”.
Mulți dintre noi, totuși, am întâlnit ceva similar în alte căutări pe care le-am avut de-a lungul vieții. În mediul extrem de competitiv de pe piața muncii de astăzi, precum și pe numeroasele fronturi ale vieții zilnice, goana pentru „aur” rămâne constantă și de nestăvilit. O expresie comună, dar dură, descrie această realitate: „cursa șobolanilor”.
Tinerii antreprenori se dedică câștigului de bani, devenind bogați și dacă este posibil chiar milionari. Directorii maturi și profesioniștii experți sunt pe picior de egalitate. Nu se mulțumesc cu puțin. Își doresc să obțină cât de mult pot obține și achiziționa – și asta rapid. Suportă multe tipuri de stres și presiuni, iar orice altceva este pe nivelul doi: familia; sănătatea; relațiile sociale, chiar și activitățile de agrement. Ceea ce contează este numai aurul – o mulțime de aur.
În Biblie găsim o perspectivă foarte diferită, care abordează inutilitatea eforturilor de a obține ceea ce în cele din urmă se va pierde. Regele Solomon al Israelului antic, despre care se spune că a fost cel mai bogat om din toate timpurile, a comentat:
„Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele şi la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deşertăciune şi goană după vânt şi că nu este nimic trainic sub soare ” (Eclesiastul 2:11).
Când relatează povestea unui om bogat sârguincios, care sărbătorește o recoltă record, Isus Hristos dă acest avertisment:
„Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul, şi lucrurile pe care le-ai pregătit ale cui vor fi?” (Luca 12:20).
Am fost încurajat să privesc mulți antreprenori și profesioniști care fac față unui stil de viață care prețuiește doar succesul material, financiar și socioeconomic. Observând generații care i-au precedat, în special așa-numiții „Baby Boomers” (n.trad. persoane născute între anii 1946 și 1964), am văzut că noile generații au alte măsuri de succes.
Cât de mult valorează o familie armonioasă, relațiile familiale și sociale sănătoase, liniștea sufletească și o reputație bună ireproșabilă? Așa cum Isus le-a spus ucenicilor Săi,
„Viaţa este mai mult decât hrana, şi trupul, mai mult decât îmbrăcămintea” (Luca 12:23).
Ce fel de „aur” vă strică astăzi somnul, vă îndepărtează de familie, vă ocupă atât de multe ore din zi încât nici nu aveți timp pentru o masă sănătoasă sau pentru o întâlnire cu medicul pentru a vă ocupa de sănătatea fizică? Isus a lansat acest avertisment serios:
„Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16:26).
Isus a spus oricui ascultă că „adevăratul aur” este:
„Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Luca 12:31).
Autor: Sergio Fortes
