In Memoriam Vasile Talpoș

79 de ani de viață, 49 de ani de căsnicie, 45 de ani de slujire pastorală și 37 de ani de activitate didactică. Acestea sunt sumarul unei vieți trăite cu semnificație și amprente pentru multe generații. Acesta a fost și rămâne în amintirea noastră păstorul, profesorul și Dr. Vasile Talpoș.

Studii și titluri personale 

S-a născut la 23 aprilie 1942 în comuna Bocșa, județul Sălaj. În perioada, 1949-1956 studiază la școala elementară din comuna natală, apoi urmează în perioada 1956-1964 liceul și școala de meserii la Cluj. În perioada, 1965-1969 studiază la Seminarul Teologic Baptist din București, după care se întoarce din nou la Cluj unde absolvește Facultatea de Teologie la Institutul Teologic Protestant, unic de Grad Universitar în acea perioadă, unde obține licența în teologie. Acest nivel academic îl obține cu multă trudă, în perioada 1975-1979, pentru care a fost necesar să învățe limba maghiară. Pasiunea lui pentru educație și predicare îl determină să învețe de sine stătător limba engleză pentru ca să poată urma studiile doctorale în SUA. Iar în perioada 1980-1983 își obține titlul de Ph. Dr. în teologia Vechiului Testament și evanghelism la Southern Baptist Theological Seminary din Louisville, Kentucky, USA.

Activitatea pastorală 

Își începe slujirea pastorală la Biserica Creștină Baptistă nr. 3 din Cluj-Iris în perioada 1969-1974. Apoi urmează în perioada 1975-1980 pastor la Turda, iar din anul 1987 şi până în anul 2014 a fost păstor și păstor coordonator al Bisericii Creştine Baptiste „Nădejdea” din București, cartierul Giuleşti.

Slujirea în comunitate

În cadrul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România a slujit ca vicepreşedinte al Comunităţii Baptiste din Cluj, în 1983-1984. Apoi ca secretar general al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, în perioada 1984-1988. De asemenea, dânsul a slujit și în cadrul Federației Baptiste Europene ca membru în executivul acestei organizații în perioada 1985-1991, apoi ca vicepreședinte, în 1985-1987, și președinte al Federației Baptiste Europene în perioada 1987-1989. Vasile Talpoș este primul pastor român care a condus prestigioasa instituție la nivel european „Federația Europeană Baptiste”. Începând cu anul 2011 s-a pensionat din funcțiile de conducere, dar și-a continuat activitatea didactică în calitate de profesor și conducător de doctorate.

Activitatea academică 

Pastorul și Prof. Univ. Dr. Vasile Talpoș și-a început cariera didactică în anul 1984, la Seminarul Teologic Baptist din București. În anul 1988 a fost ales ca director al Seminarului Teologic Bapstist Bucureşti, iar în anul 1990 a organizat transformarea Seminarului Teologic Baptist București. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 1225/23 noiembrie 1990, Institut ce se reclamă ca succesor al Seminarului Teologic Baptist București, înființat în 1921, este acreditat și primește grad universitar. Până în 2011 a condus noul Institut Teologic Baptist de Grad Universitar din București în funcția de rector și profesor universitar în cadrul aceleiași instituții.

Paralel cu aceste eforturi colosale pentru acreditarea Institutului Teologic Baptist din București, înființează în cadrul Universității București Facultatea de Teologie Baptistă pe care o conduce în funcția de decan în perioada 1991-2000.

În calitate de Profesor Universitar a obținut dreptul de conducător de doctorate începând din anul 2000. În 2011, primește titlul de profesor emerit al Institutului Teologic Baptist București și al Universității din București.

Pe lângă amprenta lăsată în formarea și educarea câtorva generații de slujitori, Prof Dr. Talpoş este autorul mai multor cărţi, cursuri, monografii şi articole.

Acestea sunt doar cifre și titluri. Trăirea lui a marcat vieți, comunități și o jumătate de secol de educație teologică pentru România. Despre dragostea lui pentru predicare și evanghelizare, pasiunea lui pentru educația teologică vă vom împărtăși prin mărturiile celor care au slujit cot la cot cu el în articolele următoare.

ȘtiriCreștine.ro amintește că Vasile Talpoș a plecat la Domnul în noaptea de 23, spre 24 octombrie în spital la Sibiu după ce a fost infectat cu COVID. Fiica sa Cristina este în stare gravă internată în spital cu același diagnostic, iar ginerele său Samuel Bâlc împreună cu copii sunt sub tratament la domiciliu. Sora Cristina încă nu știe de pierderea tatălui, iar pastorul Samuel Bâlc ne-a rugat să-i susținem în rugăciune.

ȘtiriCreștine.ro vă cheamă să vă rugați fierbinte pentru vindecarea familiei Bâlc, pentru mângâierea celor care trăiesc această despărțire dureroasă de unul din titanii comunității baptiste. Rugați-vă și pentru pastorul Bisericii „Betania” din Sibiu, Radu Câmpean care a fost pastorul fratelui Vasile Talpoș după pensionarea și retragerea acestuia la Sibiu. Pentru familia Bisericii „Betania” din Sibiu și pastorul Radu Câmpean, aceasta va fi a patra înmormântare în ultimele săptămâni, iar cei plecați sunt titani ai credinței care au ajuns în categoria celor tari și au lăsat în urme mărturii cu impact peste veacuri.

Înmormântarea pastorului Vasile Talpoș va avea loc miercuri, 27 octombrie 2021, ora 10:00 la Biserica Baptistă „Betania” din Sibiu.

Un comentariu
  1. Baciu Scornaciu 17 septembrie 2022 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.