Creștinii copți egipteni dați dispăruți în Libia

 

 

Conform International Christian Concern (ICC), începând cu 30 septembrie 2021, cel puțin 17 creștini copți egipteni au dispărut în Libia. Ei locuiau într-un cartier egiptean din Tripoli; nu se știe cine i-a răpit și de ce. Prietenii și familiile cred că au fost reținuți de autorități, în timp ce alții cred că au fost răpiți de un grup armat. Există o teamă comună că aceste persoane au fost vizate din cauza credinței lor creștine și că s-ar putea confrunta cu o soartă crudă care ar putea semăna cu decapitarea în 2015 a 21 de creștini copți din Libia de către ISIS.

Un avocat egiptean al cărui prieten este printre dispăruți a spus: „Nici acum nu există știri confirmate. Prietenul meu Emad Nasr și ceilalți copți au călătorit în Libia acum trei luni. S-au îndreptat spre Emiratele Arabe Unite și apoi spre Libia, pentru că nu există linie aeriana directă din Egipt către Libia. Copții aveau vize pentru Libia (vize de muncă), dar nu au reușit să obțină locuri de muncă iar costurile de reînnoire a vizelor sunt mari. Așa că poliția din Libia i-a reținut din 30 septembrie până în prezent”.

„Copții stăteau în districtul Gargash din Tripoli. În această zonă erau înconjurați de persoane ce provin din țări precum India și Bangladesh. Deci acțiunea de a reține doar 17 copți este un lucru foarte dubios! Ne temem să nu se repete incidentul cu ISIS, cu copții cărora le-a fost tăiat capul. Contactăm Ministerul egiptean de Externe pentru a interveni în această situație”, a continuat el.

Fratele unuia dintre copți dispăruți a spus: „Nu se știe sigur dacă au fost reținuți de autoritățile libiene sau au fost răpiți de persoane necunoscute… locuiau în cartierul Gargash, în care locuiesc zeci de egipteni. Am aflat de la unul dintre locuitorii de acolo că un număr de egipteni au fost răpiți în acest cartier fără să li se cunoască soarta.”

20 octombrie a marcat 10 ani de la moartea fostuluidicatori libian, Moammar Gadhafi. Un deceniu de instabilitate și violență a lăsat Libia o țară distrusă de grupări armate concurente, teroriști, miliții, precum și guverne aflate în competiție.

Cu toate acestea, înainte de ascensiunea ISIS în 2014, Libia era o destinație comună pentru comunitatea creștină coptă din Egipt. Comunitatea creștină din Egipt s-a confruntat cu o alegere: să experimenteze marginalizarea care îi ține pe creștini profund sărăciți în țara lor de origine sau să caute oportunități de muncă în Libia, unde sunt expuși unui mare risc personal. Decapitarea creștinilor copți din Libia din 2015 i-a împiedicat pe mulți să călătorească acolo pentru muncă. Dar marginalizarea continuă a creștinilor de către Egipt continuă să-i oblige să ia în considerare alternative, inclusiv țări cu risc ridicat, cum ar fi Libia.

Claire Evans, directorul regional al ICC pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Acesta este o perioadă înfricoșătoare pentru creștinii egipteni, indiferent dacă familia sau prietenii lor se numără sau nu printre cei dispăruți. Amintirea ISIS care mărșăluia creștinii copți pe o plajă libiană până la moarte este imprimată adânc în memoria colectivă; a fost un eveniment care a fost traumatizant pentru toți creștinii Egiptului, un eveniment care a avut implicații serioase pentru toată lumea. Îndemnăm autoritățile relevante să facă tot posibilul pentru a investiga cauza acestei ultime dispariții, pentru a-i aduce acasă în viață pe acești oameni și pe făptași în fața justiției”.

Sursa: International Christian Concern

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.