
WITTENBERG, Germania – Se spune că în micul oraș german Wittenberg, în anul 1517, un profesor de teologie morală din zonă, a bătut în cuie 95 de teze pe ușile bisericii, și prin aceasta, a schimbat lumea. În fiecare an pe 31 octombrie, germanii și creștinii din toată lumea îl celebrează pe Luther și ceea ce el a făcut.
În vremea lui Luther: Înapoi în viitor
Însă vremea când a trăit Luther, nu a fost deloc o perioadă veselă sau ordonată. Anii 1500 au fost o perioadă rece, plină de noroi și apăsătoare în Germania. Totuși, Wittenberg-ul din vremea lui Luther are o serie de asemănări interesante cu vremurile pe care le trăim acum.
În anul 1517, Sfântul Imperiu Roman, ca și Uniunea Europeană de astăzi, începea să se dăstrame. Noua tehnologie – presa scrisă – a fost la fel de revoluționară ca și rețelele de socializare. În același timp, la granițele Europei, băteau armatele islamului.
Chiar dacă Luther a adoptat atunci noile technologii, probabil că astăzi ar distruge noua tehnologie pe care am văzut-o la Wittenberg – un robot care rostește binecuvântări în șapte limbi.
Este interesant să privim la o națiune care s-a îndepărtat în multe privințe de Dumnezeu – sau cel puțin de creștinismul biblic – sărbătorindu-l cu atâta entuziasm pe Luther, un om al Bibliei.
Secularul celebrează sacrul
Dar ce ar spune Martin Luther despre Germania seculară de astăzi? Celebrul pastor lutheran Dr. Theo Lehmann, ne-a spus că Luther s-ar „răsuci în mormânt”.
Unul dintre cei mai pricepuți oameni în ceea ce privește Reforma, profesorul Dr. Carlos Eire de la Yale, a spus că principalul motiv, pentru care Luther ar fi cu siguranță surprins dacă ar ști că viața lui este celebrată astăzi, este din cauză că el nu se aștepta să mai existe o lume în anul 2021.
„Luther aștepta ca lumea să se sfârșească în timpul vieții sale sau curând după aceea”, a spus Eire. „Dacă Luther ar putea călători în timp, ar fi șocat de ceea ce s-a întâmplat cu lumea creștină – faptul că atât de puțini europeni mai merg acum la biserică.
Gălăgios, mirositor și nepoliticos
În ciuda busturilor și a sculpturilor sofisticate cu fața lui Luther, el nu a fost deloc un om rafinat. Îi plăcea să se certe și nu îi plăcea ca cineva să aibă păreri diferite de ale lui. Dr. Benjamin Hasselhorrn, curatorul Expoziției Naționale Luther de la Muzeul Lutherhaus din Wittenberg, spune, că Luther a fost un produs al vremurilor sale.
Perioada în care a trăit Luther a fost una zgomotoasă și brutală.
„În centrul Germaniei, la acea vreme, oamenii nu erau deloc politicoși. Nu erau oameni liniștiți”, conform spuselor lui Hasselhorn. Oamenii erau zgomotoși, beau bere, mâncau multă carne și erau foarte nepoliticoși, iar Luther a fost unul dintre ei.”
Luther – Un antisemit?
Una dintre cele mai controversate întrebări despre Luther este dacă a fost sau nu antisemit. După ce în tinerețea sa, și-a exprimat toleranța față de evrei, Luther a scris lucruri groaznice despre poporul evreu mai târziu în viață: scrieri, care au fost citate chiar și de naziști.
„Luther a cerut ca toate sinagogile să fie arse și ca evreii să fie alungați din Germania. El nu și-a dorit exterminarea în masă a evreilor, dar a avut lucruri oribile de spus despre ei și despre caracterul fiecărui evreu, lucruri pe care acum le-am considera cu siguranță antisemite”, spune Eire.
Dr. Hasselhorn a spus, că întrebarea dacă Luther a fost antisemit este una complicată.
