Lup în blană de oaie: realizator radio creștin condamnat pe viață pentru înșelăciune de milioane de dolari

William Neil „Doc” Gallagher, o realizator radio de emisiuni creștine în vârstă de 80 de ani din Texas și autor al cărții „Isus Hristos Stăpânul Banilor – Ghidul Liderului”, a fost condamnat  la trei pedepse cu închisoarea pe viață plus încă 30 de ani de închisoare pentru fraudarea a peste 190 de persoane, dintre care mulți erau credincioși în vârstă, cu cel puțin 23 de milioane de dolari.

„‘Doc’ Gallagher este unul dintre cei mai răi infractori pe care i-am văzut”, a declarat Lori Varnell, șefa echipei de investigații financiare a procurorului din Tarrant County, într-o declarație de presă. „A furat fără milă de la clienții săi care au avut încredere în el timp de aproape un deceniu. El a acumulat 32 de milioane de dolari în pierderi pentru toți clienții săi și a exploatat multe persoane în vârstă. El obișnuia să meargă prin multe biserici, iar mulți credincioși care credeau că el este un slujitor adevărat al lui Dumnezeu i-au căzut pradă.”

Gallagher, care a fost cândva președinte și CEO al Grupului Financiar Gallagher, s-a descris pe site-ul companiei ca fiind un consilier financiar cu experiență, jurnalist financiar și autor, care a servit și ca profesor la Texas Christian University.

Misiunea companiei sale a fost „de a fi un vehicul al păcii și al mângâierii lui Dumnezeu pentru cât mai mulți oameni, ajutându-i să obțină liniștea sufletească cu privire la finanțele personale, apoi și cu bunăstarea lor spirituală, emoțională și familială”. Reclamele sale la radio se încheiau cu sloganul: „Ne vedem duminică la biserică”.

În ciuda pretențiilor companiei sale cu privire la virtuțile creștine, procurorii spun că Gallagher era ocupat să păcălească credincioșii bătrâni cu milioane folosind o schemă piramidală de tip Ponzi, faptă pentru care a pledat vinovat pe 31 august.

Un comunicat al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a arătat că, din decembrie 2014 până în ianuarie 2019, Gallagher a strâns cel puțin 19,6 milioane de dolari de la aproximativ 60 de cetățeni în vârstă, pretinzând în mod fals că este un consilier de investiții autorizat.

„El le oferea o investiție pe care a numit-o ‘Cont de Strategie Diversificată de Creștere și Venituri’, în care a promis că va achiziționa active generatoare de venituri pentru clienții săi în cinci categorii specificate. El a promis investitorilor că vor primi randamente garantate, fără riscuri în conturile lor, variind de la 5% la 8% pe an. În realitate, cu excepția achiziției unui plasament de 75.000 de dolari, Gallagher nu a achiziționat niciun activ din niciuna dintre cele cinci categorii și nici alte active care să susțină randamentele promise”, se spune în comunicat. „În schimb, a epuizat practic toate fondurile investitorilor pentru cheltuieli care nu au legătură cu conturile, inclusiv deturnarea unor părți semnificative pentru cheltuielile personale și ale companiei sale și pentru a face plăți din schema Ponzi către investitori”.

Pe lângă vizitarea bisericilor și promovarea afacerii sale la posturile de radio creștine deținute de Salem Media, Gallagher și-a promovat afacerea de investiții în cărțile pe care le-a scris, precum „Isus Hristos Stăpânul Banilor”, care are o recenzie de o stea pe Amazon.

Mai multe din victimele sale adulte mai în vârstă au depus mărturie împotriva lui Gallagher, luni, într-o ședință de trei ore, în care au spus cum au pierdut între 50.000 și 600.000 de dolari, apoi i-au cerut judecătorului Elizabeth Beach să-l condamne la închisoare pe viață pentru înșelătoriile sale.

„Unii au fost nevoiți să-și vândă casele, să împrumute bani de la copiii lor sau să ia locuri de muncă cu jumătate de normă pentru a-și suplimenta plățile de asigurări sociale. Ei au vorbit despre pierderea încrederii în oameni și despre depresia pe care mulți o suferă acum din cauza pierderii banilor prin compania lui Gallagher”, a spus procurorul de caz din Tarrant County.

„Mă tem că o să rămân fără bani”, a spus Judy Dewitt, una dintre victime. „Este un lucru foarte înfricoșător”.

O altă victimă, Susan Pippi, a spus: „Nu mai am încredere în nimeni, cu excepția lui Dumnezeu și a familiei mele”.

Sursa: Christian Post

Un comentariu
  1. Tudor 5 noiembrie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.