Ziua 14: Cultul strămoșilor – #pray15days

Tatăl lui Raju a murit în urma pandemiei de Covid-19. A fost o perioadă haotică și Raju nu a putut să fie cu tatăl său când acesta a murit. Obligația de a sta izolat a făcut imposibilă săvârșirea ritualurilor obișnuite de înmormântare, făcându-l pe Raju să se simtă tulburat.

Cultul hindus antic al închinării la strămoși se sărbătorește în fiecare an, conform calendarului lunar, la un eveniment numit „Pitri-Paksha Shradh” (paisprezece zile ale strămoșilor). Anul acesta are loc în perioada 10-25 septembrie. În tot acest timp, strămoșii sunt amintiți, venerați și binecuvântările lor sunt căutate. Se fac jertfe de mâncare, se recită din textele sacre și uneori se dau obiecte de pomană în numele celui care a murit. Există ritualuri, cunoscute sub numele de shraadh, pentru cei care au murit recent și, de asemenea, pentru membrii familiei din generațiile trecute.

Raju consideră că este esențial să efectueze shraadh în mod corespunzător la timp, astfel încât sufletul tatălui său să poată să se odihnească în pace. Neliniștit de durerea sa și de circumstanțele morții tatălui său, Raju este dornic să îndeplinească ritualurile tradiționale pentru a cinsti memoria tatălui său. Raju speră că va obține binecuvântarea tatălui său prin aceasta și că îl va sprijini în călătoria sa în viața de apoi. Atunci se va simți și el mai împăcat.

Textele vedice hinduse învață că o persoană se naște cu trei datorii: o datorie față de Dumnezeu sau puterea supremă numită „Dev-rin”; o datorie către sfinți numită „Rishi-rin”; și a treia datorie față de proprii părinți și strămoși, numită „Pitri-rin”. Această datorie față de cei care au murit leagă pe cei vii de cei morți și îi face să fie binecuvântați. Hindușii simt o obligație puternică de a-și onora strămoșii.

Cum să ne rugăm?

  • Rugați-vă pentru mulți hinduși din India care au pierdut membrii familiei în urma pandemiei și sunt în continuare îndurerați. (Matei 5: 4)
  • Rugați-vă pentru familiile care se luptă cu suferința, ca să găsească mângâiere și speranță în Evanghelie. (Apocalipsa 21: 4)
  • Rugați-vă pentru hindușii care se gândesc la predecesorii lor să fie inspirați de norul de martori care ne atrage la Isus. (Evrei 12: 1-2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.