
A existat o vreme când în viața mea goana după bani a fost factorul dominant. Fără îndoială, producerea banilor poate deveni un mod de viață, și așa a fost întotdeauna. În Biblie îl găsim pe apostolul Pavel care își instruiește ucenicul cu aceste cuvinte înțelepte:
„Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” (1 Timotei 6:10).
Pavel nu afirmă că banii prin natura lor sunt răi, ci faptul că iubirea de bani poate duce la multe forme de rău. Nu este nimic rău în a avea bani sau a dori bani, dar atunci când acest lucru devine scopul nostru și dumnezeul nostru avem o problemă uriașă.
Îmi amintesc de următoarea afirmație îndrăzneață inscripționată pe un autocolant pe care l-am văzut mai demult pe bara de protecție a unei mașini : „CINE ARE CELE MAI MULTE JUCĂRII CÂȘTIGĂ”. Acea zicală inteligentă a găsit aprobarea multor oameni îndrăgostiți de acumularea de lucruri cât mai multe, indiferent de cost. Dar este adevărată?
Regele Solomon al Israelului, renumit pentru înțelepciunea sa, a abordat acest subiect. În Eclesiastul 2:11, el a recunoscut cu înțelepciune:
„Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele şi la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deşertăciune şi goană după vânt şi că nu este nimic trainic sub soare”.
Fiind un bărbat care și-a dedicat o mare parte din viață urmăririi și experimentării lucrurilor materiale și senzuale, el a scris acestea din prisma experienței personale a unui om care a aflat că dragostea de bani este „goană după vânt”.
Iubirea de bani
Cu siguranță nu este singura cauză, dar este fără îndoială o rădăcină a multor tipuri de rău. Vedem acest lucru în fiecare domeniu al vieții. Dacă suntem îndrăgostiți de bani, nu putem fi îndrăgostiți de Dumnezeu. Și, în realitate, nu trebuie să avem mulți bani pentru a-i iubi! O persoană poate fi falită și totuși să aibă o afecțiune profundă pentru ceea ce banii pot dobândi.
Distragerea de la ceea ce este important
Putem cădea cu ușurință în capcana păcătoasă de a căuta justificări conform cărora banii vor aduce fericire și mulțumire. Timpul și experiența mi-au arătat exact contrariul: am observat personal cum banii pot crea tot felul de distrageri, ademenindu-ne departe de ceea ce contează cu adevărat în viață, lucruri importante precum relațiile și valorile noastre prețuite.
Concentrarea asupra lucrurilor greșite
Am văzut mulți oameni care au devenit obsedați de carierele lor și de recompense financiare până la neglijarea familiei, a prietenilor și a lui Dumnezeu. Chiar și ucenicii lui Isus Hristos pot deveni concentrați într-un mod fanatic pe bani și pot pierde total din vedere ceea ce este cel mai important în viață, lucrurile care nu se pot pierde. Pentru a ne readuce pe drumul cel bun Dumnezeu poate folosi multe modalități de a ne recâștiga atenția: boala, pierderea unui loc de muncă sau un alt eșec în afaceri, divorțul sau orice fel de nenorociri.
Stocarea comorilor
În Matei 6:19-21 Isus a afirmat clar acest lucru când a avertizat:
„Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.”
Unde este inima dumneavoastră, centrul devotamentului și al atenției zilnice? Este la acumularea mai multor bani și la lucrurile pe care aceștia le pot cumpăra aici, pe pământ, sau este la relația dumneavoastră cu Tatăl Ceresc? Biblia ne învață:
„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta” și „strângeți-vă comori în cer”. Facem noi acest lucru?
Autor: Jim Langley
