Parlamentul Ungariei dă undă verde pentru referendumul LGBTQ

BUDAPESTA – Parlamentul Ungariei a adoptat marți o rezoluție care va împuternici guvernul să organizeze un referendum pe problemele LGBTQ, ducând campania anti-LGBTQ (PRO-normalitate) a premierului Viktor Orban la un nou nivel, în timp ce acesta se îndreaptă spre o cursă electorală grea anul viitor.

Orban, un naționalist care este la putere din 2010, a propus anul acesta un referendum privind legislația partidului de guvernământ care limitează predarea în școli a homosexualității și a problemelor legate de persoanele transgender, intensificând războiul cultural existent cu Uniunea Europeană.

Aflat in fața primelor sale alegeri competitive de mai bine de un deceniu, Orban a căutat să promoveze politici sociale care protejează valorile creștine împotriva liberalismului occidental, punând problemele de gen și propaganda LGBTQ în centrul campaniei sale.

Parlamentul a votat patru întrebări pentru referendum una câte una, adoptându-le cu majoritatea de guvernământ a Fidesz.

„Guvernul maghiar propune ca cetățenii să aibă șansa de a-și exprima poziția cu privire la problemele propagandei de gen. Credem că trebuie să spunem „nu” propagandei LGBTQ în școli, desfășurată cu ajutorul ONG-urilor și al mass-media, fără acordul părinților”, a declarat vice ministrul Balazs Orban în parlament.

El a spus că organizarea referendumului în aceeași zi cu votul parlamentar ar economisi banii contribuabililor, dar este de latitudinea președintelui Janos Ader, un aliat al guvernului, să stabilească data vor avea loc aceste alegeri.

În cadrul referendumului, maghiarii vor fi întrebați dacă susțin organizarea de cursuri de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă aceștia consideră că ar trebui promovate procedurile de schimbare a genului în rândul copiilor.

Legea adoptată în iunie care are ca scop protejarea copiilor, a provocat îngrijorare în comunitatea LGBT.

17 dintre cele 27 de state membre UE și-au exprimat îngrijorarea față de această lege, într-o declarație comună inițiată de Belgia. Subiectul a generat cea mai tensionată ședință a Consiliului European din ultima vreme, existând o confruntare între Viktor Orban, și liderii UE. Tensiunile au fost atât de mari încât premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat că „Ungaria nu își mai are locul în UE”.

La scurtă vreme după întrunire, în iulie, Comisia Europeană a demarat procedura juridică împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori.

Viktor Orban a anunțat atunci organizarea unui referendum național. Acest instrument de consultare a opiniei publice este folosit atât pentru a „închide gura” liderilor europeni care acuză Budapesta de încălcarea valorilor liberale care stau la baza uniunii, cât și ca armă electorală în bătălia internă ce se va da anul viitor.

SURSA | NBCNews

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.