
Barronelle Stutzman, proprietara unei florării din sud-estul Washingtonului, a încheiat o saga juridică care s-a întins timp de aproape un deceniu în luna noiembrie, printr-o înțelegere cu Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) pentru decizia ei de a nu-și oferi serviciile la o nuntă de homosexuali.
Ca parte a acordului, Stutzman, care în 2013 a refuzat să facă aranjamente florale pentru Robert Ingersoll și Curt Freed, care au fost reprezentați ulterior de către ACLU, care este o organizație nonprofit de stânga, a plătit cuplului gay suma de 5.000 de dolari și apoi și-a vândut afacerea către proprii angajați.
„Cred că este uimitor felul în care s-a terminat”, a spus Stutzman pentru The Federalist. După aproape nouă ani de litigii, ea a s-a declarat mulțumită de un lucru: „Nu a trebuit să-mi încalc conștiința”.
Stutzman, acum în vârstă de 77 de ani, a spus că speră să iasă la pensie până la jumătatea lunii ianuarie, după 15 ani în care și-a condus propria afacere.
Când a decis să refuze să-și ofere serviciile datorită convingerilor sale religioase, ACLU și procurorul general al statului Washington, a spus ea, „au încercat să mă hărțuiască pentru a face aranjamente florale la nunți între persoane de același sex sau mă vor distruge”.
Întrebată dacă s-a simțit afectată de faptul că a fost nevoită să cadă la o înțelegere, Stutzman a spus că „deloc”.
„Simt că nu a trebuit să-mi compromit principiile și credința mea care îmi este scumpă”, a spus ea. „Rob și Curt au tot dreptul să creadă ce doresc și să trăiască așa cum cred de cuviință, iar eu cer doar același lucru.”
Kristen Waggoner, consilier general pentru Alliance Defending Freedom (ADF), care a reprezentat-o pe Stutzman, a subliniat într-un interviu pentru The Federalist că o înțelegere cu ACLU este un lucru excepțional de „rar” în aceste circumstanțe. În iulie, Curtea Supremă a refuzat audierea cazului lui Stutzman, iar această decizie a lăsat în vigoare hotărârea unei instanțe inferioare, conform căreia Stutzman a încălcat o lege a drepturilor civile ale unui stat.
„Acesta este sfârșitul călătoriei legale a lui Barronelle, dar ea i-a inspirat pe alții”, a spus Wagoner, indicând spre un alt caz din Colorado care a fost înaintat către Curtea Supremă în septembrie.
Lorie Smith, fondatoarea companiei de web design „303 Creative” din zona Denver, a primit o hotărâre defavorabilă la Curtea de Apel din SUA pentru al 10-lea circuit, prin care i s-a impus să creeze grafice și site-uri web personalizate pentru clienții LGBT, în ciuda mesajelor care contrazic credințele ei religioase.
Potrivit unui comunicat de presă al ADF, 16 state și 45 de membri ai Congresului s-au alăturat ADF împreună cu un grup de jurnaliști, economiști, editori și grupuri media care a depus un memoriu prin care solicită ca instanța supremă să ia în considerare apelul lui Smith.
„Sperăm că Curtea Supremă va audia acest caz”, a spus Waggoner, descriindu-l ca fiind unul„critic”.
La câteva luni distanță de pensionare, Stutzman a emis un avertisment.
„Libertățile noastre ne sunt luate una câte una și dacă nu ne ridicăm și nu vorbim, atunci vom pierde cu toții”.
