De ce au nevoie copiii cel mai mult de la tine, ca tată

Ești cel mai bun tată pentru copiii tăi. Până la urmă, Domnul te-a ales ca să fii tatăl lor.

Cu toții am văzut cănile și tricourile cu „Cel mai bun tată din lume” sau „Tata nr. 1”,  scris pe ele. Da, sunt siropoase, dar ce tată nu ar vrea să primească așa ceva de la copiii săi?! În cele ce urmează, aș vrea să îi încurajez pe toți tații de pretutindeni.

Dumnezeu ți-a dat o mare responsabilitate, aceea de a-ți îngriji copiii. Nu lăsa timpul să treacă și să îți pierzi chemarea de a fi tată. Îl reprezinți pe Dumnezeu pentru copiii tăi. Modul în care Îl văd pe Tatăl lor ceresc se bazează de multe ori pe experiența cu cel pământesc – tu!

Dacă nu îi înveți pe copiii tăi nimic altceva, arată-le calea către Dumnezeu. Este sarcina ta ca părinte să trăiești prin credință.
De ce anume au nevoie copiii tăi de la tine:

1. O inimă plină de căință

Doar Dumnezeu este perfect. Nu te îngrijora de posibilitatea de a greși, pentru că sigur o vei face. Acceptă această realitate. Ce trebuie să faci ca tată este să înveți să fii plin de căință. Fii ca Regele David, mereu prompt în a-ți cere iertare.

Când ai strigat la copiii tăi sau ai pierdut o șansă de a fi acolo pentru ei, spune că îți pare rău. Așa este. Această simplă expresie nu este doar pentru copii, este și pentru tine. Tratează-ți copiii cu respect, prin faptul că îți pasă cum îi afectează acțiunile tale. Ei te privesc cu admirație. Tu ești liderul lor, așa că ai grijă să nu îți subestimezi impactul în viețile lor.

Fii o influență divină în viețile lor, fiind umil și transparent cu Dumnezeu. Mi-aș dori să îl pot răsplăti pe tatăl meu pentru lecțiile pe care mi le-a dat. Cercetarea pe care o simte în fața lui Dumnezeu este revelatoare. Momentele când l-am văzut deschizându-se în fața Domnului prin închinare și rugăciune îmi fac ochii să lăcrimeze și acum.

2. Timp și atenție

Aruncă o privire la programul tău. Petreci timp adevărat, de calitate, unu la unu, cu fiecare dintre copiii tăi? Dacă nu o faci, începe. Așa cum spune mama mea, „creează o amintire”. Își vor aminti de clipele în care ți-ai făcut timp să stai cu ei.

Momentul special pe care mi-l amintesc cu drag din copilărie este unul la care s-ar putea să nu te aștepți. După ce toate frunzele de toamnă erau adunate cu grebla în mormane, în curtea din față, tatăl meu le punea în coșul de gunoi. Mă ridica cu brațele lui mari și puternice și ne trântea peste frunzele compacte. Răsturnând containerul, mă rostogolea împreună cu frunzele, de-a lungul străzii, până la pădurea de lângă casa noastră. Râdeam tot drumul până acolo în timp ce mă dădeam cu mobilul lui improvizat din frunze. Apoi, mă arunca afară peste un morman mare de frunze pufoase. După mai mult de douăzeci de ani, acele momente cu tatăl meu încă îmi aduc un zâmbet pe față.

Dă-le copiilor tăi atenția ta exclusivă. Arată-le că ești sincer interesat de ceea ce se petrece în viața lor și de ce au de zis. Nu vor uita niciodată că le arăți respect. Cinstindu-i în acest fel, le vei dezvolta, de asemenea, stima de sine. Cum se pot respecta pe ei înșiși când nu s-au simțit niciodată respectați? Este slujba ta să fii acolo și să le arăți că sunt importanți.

3. Aprobare și dragoste

Oricare ar fi fost creșterea ta, propune-ți să le arăți copiilor tăi cât de mult îi iubești. Nu este suficient doar să îi lași să știe despre dragostea ta. Spune-le. Arată-le. Treci peste orice reținere de a exprima cu adevărat profunzimea dragostei tale. Îmbrățișează-ți copilul. Lasă-l să te îmbrățișeze.

Adoram să sar în brațele tatălui meu și să îl îmbrățișez strâns când se întorcea acasă de la lucru. Totuși, asta nu s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi știut că voia să fiu aproape de el. În fiecare seară, mă săruta pe frunte. Chiar și astăzi își pune brațele în jurul meu și mă sărută când ne luăm rămas bun.

Scrie-le copiilor tăi. Peste ani, după ce au plecat copiii tăi de acasă și și-au început propriile vieți, vor prețui scrisorile de la tine. Ia niște hârtie și notează rugăciuni și cuvinte de încurajare într-o scrisoare de dragoste pentru copilul tău.

Dedică-ți timp să devii un tată mai bunLasă-L pe Dumnezeu, Tatăl perfect, să îți arate cum să ai grijă de copiii tăi. El știe exact de ce au ei nevoie. Iar tu ești cel mai bun tată pentru această slujbă. Până la urmă, Domnul te-a ales ca să fii tatăl lor. Doar amintește-ți să mergi la El pentru îndrumare și vei fi un tată minunat.

Sursa: Alfa Omega TV

Articolul a fost publicat și în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 11, nr. VI), din noiembrie-decembrie 2021, cu tema „Un copil ni s-a dat”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.