Curtea Supremă mexicană legalizează schimbarea certificatelor de naștere pentru a reflecta „identitatea” de vârstă

Curtea Supremă de Justiție a Națiunii (SCJN) din Mexic a afirmat că „dreptul fundamental la identitatea personală” include și dreptul indivizilor de a putea schimba data nașterii pe documentele oficiale, confirmând astfel temerile conservatoare cu privire la efectul de domino pe care adoptarea ideologiei transgender îl are și asupra altor elemente ce țin de realitate și de identitatea unei persoane, cum ar fi vârsta.

Hotărârea, emisă pe 3 decembrie se referă la interpretarea corectă a Secțiunii III a articolului 1193 din Codul familiei din statul Sinaloa și dacă acesta permite ca data de naștere să fie modificată pe certificatele de naștere înainte de înregistrarea lor.

Curtea a hotărât că, în conformitate cu recunoașterea de către Constituția mexicană a „dreptului la identitate” al persoanelor, un certificat de naștere ar trebui să reflecte modul în care cineva „s-a identificat în mod constant în actele sale private și publice”, deoarece identitatea cuprinde mai mult decât „adevărul biologic”. „Prin urmare, legea în cauză trebuie interpretată „în sens larg și neexhaustiv” pentru a permite modificarea datelor de naștere, atâta timp cât astfel de modificări nu sunt întreprinse „pentru a crea, modifica sau stinge drepturi sau obligații în detrimentul terților.”

Thomas Henriquez din partea ADF International a sugerat că aceasta decizie nu este altceva decât un produs secundar inevitabil al adoptării oficiale a noțiunii că identitatea de gen este „fluidă” și că confuzia indivizilor cu privire la ceea ce sunt ar trebui să primeze asupra noțiunii că sexul este un adevăr biologic obiectiv.

Rezultatul marchează, de asemenea, o schimbare cu privire la seriozitatea cu care sunt tratate astfel de afirmații de „identitate de vârstă”. În 2018, un tribunal olandez a respins o ofertă a unui personaj public și „provocator politic” Emile Ratelband, care avea la acea vreme 69 de ani, de a-și schimba data nașterii în certificatul de naștere, pentru a se face cu douăzeci de ani mai tânăr pe hârtie.

Ratelband a susținut că adevărata sa vârstă a fost o piedică atât pentru viața sa profesională, cât și pentru perspectivele sale de a întâlni femei și și-a comparat cauza cu transgenderismul în argumentele sale: „Astăzi, în Europa și în Statele Unite, suntem oameni liberi. Putem lua propriile decizii dacă vrem să ne schimbăm numele sau dacă vrem să ne schimbăm genul. Așa că eu vreau să-mi schimb vârsta. Sentimentul meu despre corpul meu și despre mintea mea este că am aproximativ 40 sau 45 de ani.”

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.