Liviu Damian – invitatul ultimei ediții a Forumului Dialogos din 2021

Absorbită ne fiind atenția ba de o micron, ba de alt micron parcă am ajuns să uităm de marile teme ale istoriei. Ale istoriei, adică ale vieții noastre ca specie, ca popor, ca națiune și, nu în ultimul rând, ca verigi individuale în marele lanț al umanității. Ei bine, istoricul Liviu Damian vine la Arad, la Forumul Dialogos pentru a ne ajuta să înțelegem momentul nostru din istorie în contextul general al ultimelor milenii.

În ultima ediție din 2021, discutăm cu Liviu Damian despre: „O scurtă prezentare istorică a originilor islamului și a raporturilor cu lumea creștină bizantină”!

Îndeosebi după 632 arabii musulmani încep să confrunte lumea creștină și, prin victorii rapide și repetate, cuceresc provinciile orientale (bogate) ale Imperiului Bizantin. De altfel, în câteva decenii, către 711, musulmanii ajung în Spania reprezentând o amenințare și pentru Occidentul creștin. Reacția Bizanțului este lentă și, în afară de reveniri sau încercări sporadice, va trebui să-i înfrunte, în a doua fază a contactelor cu lumea islamică, pe turcii selgiucizii și mai apoi pe otomani care vor pune capăt existenței statului Bizantin la 29 mai, 1453 – existență prelungită până în 1453 și de victoria lui Tamerlan împotriva lui Bayezid (1402) în apropiere de Ankara. Contactul Bizanțului cu lumea islamică trece prin schimbările dramatice ale cuceririlor, confruntărilor variate prin încercări de revenire și alianțe și, de asemenea, prin polemică și dialog religios. În această prezentare vor fi  punctate, doar, momentele principale ale acestor evoluții istorice însoțite de scurte reflecții asupra urmărilor majore asupra vieții Europei, a Creștinătății- cum a fost numit continentul nostru timp de secole.

Lector universitar, doctor al Universității din București în Istorie(2010) și al aceleiași Universități în Filosofie(2020), cercetător, pasionat medievalist și prolific autor, Liviu Demian ne va oferi cu generozitate oportunitatea unui Dialog(os) calificat, amical și colegial în același timp.

Și această sesiune a Forumului Dialogos se va desfășura online, putând fi urmărită pe pagina de Facebook a Forumului, unde vă invităm să fiți prezenți Joi, 16 Decembrie, în intervalul orar 18:00-20:00.

Datorită condițiilor sanitare, în Auditoriul principal al Bisericii Metanoia, locul de unde va fi transmisă conferința, accesul va fi limitat, pe bază de invitație directă sau solicitare adresată organizatorilor. Participanții, atât cei din sala cât și „urmăritorii online”, vor avea posibilitatea să adreseze întrebări și, bineînțeles, să primească răspunsuri relevante.

 

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.