Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

De ce să citești și să memorizezi zilnic Biblia?!

Timp de ani de zile am încercat să citesc Biblia zilnic, să parcurg unul din acele planuri de citire prin care citeşti câteva capitole pe zi astfel încât să citesc toată Biblia într-un an de zile.

Reuşeam să citesc câteva săptămâni, apoi cumva eşuam în a fi constant. Citeam câteva zile, apoi săream, se adunau capitolele şi ca să ajung „la zi” trebuia să stau câteva ore sau mai mult într-o zi ca să parcurg ce am lăsat în urmă.

Apoi au fost ani în care îmi fixau obiective nerealiste, cum ar fi de exemplu să citesc întreaga Biblie de 4 ori într-un an, deci să trec prin toată Biblie în 3 luni. Asta ar însemna la un citit aşa, domol, să stai cam o oră pe zi citind doar Biblia. Nu vreau să fiu greşit înţeles, nu este un obiectiv greu de atins, am citit despre oameni dedicaţi ai lui Dumnezeu, care reuşesc să citească Biblia de 4 ori într-un an, însă pentru mine a fost dificil să menţin un astfel de ritm un an întreg.

Până la urmă am căutat o cale de mijloc, asta ar fi să citesc întreaga Biblie de 2 ori într-un an. Asta ar însemna să petreci cam jumătate de oră pe zi, fie toată odată, în perioada zilei când este cel mai bine pentru tine, fie împărţită în două, de exemplu jumătate dimineaţa şi jumătate seara. Este o modalitate de a citi Biblia accesibilă şi cred că este perfectă pentru persoanele care sunt nou venite la credinţă şi care nu sunt prea familiare cu mare parte din textul Scripturii, în special Vechiul Testament.

Cred că atunci când vine vorba de Scriptură, ținta noastră trebuie să fie să nu ne mulţumim cu puţin. Cred că spre deosebire de orice altă carte, Scriptura este un text viu, un Cuvânt care are forţa să-ţi schimbe modul de a gândi şi atitudinea (2 Timotei 3:16-17). Cu toţii ne putem închipui lucruri despre lume, despre noi înşine sau despre Dumnezeu sau le putem prelua din societate, de la școală, din mass-media însă cât adevăr este în aceste idei?! Singură, Scriptura aplicată de Duhul Sfânt în mintea noastră ne poate arăta cât din ceea ce gândim sau simţim în fiecare zi este conform cu adevărul şi plăcut lui Dumnezeu.

Pentru a face ca mintea şi inima noastră să fie modelate de Scriptură, nu mai este suficientă doar lectura zilnică din Scriptură. Lectura zilnică ne poate satisface spiritual în perioada de început a vieţii creştine, însă după o perioadă devine necesar să mergem mai în adâncime. Cât de adânc? Cât putem şi dorim fiecare, nu există limite. E ca și un căutător de aur: la început când sapă poate găsește două-trei fire din metalul prețios, dar ca să găsească adevărata comoară trebuie să sape adânc.

Cât de mult ne vom adânci în Scriptură, va fi direct proporţional cu foamea noastră spirituală după Cuvântul şi prezenţa lui Dumnezeu. Este important să căutăm să ne facem timp pentru a studia şi medita la Cuvântul Scripturii. Pentru asta trebuie să „tăiem” din activităţile care ne consumă timp şi nu aduc nici un profit spiritual (timpul pierdut pe reţele sociale, televizor, jocuri, etc) şi să dedicăm acel timp pentru a citi și studia Cuvântul lui Dumnezeu.

Creşterea duhovnicească şi maturizarea în credinţă nu vin peste noapte, ele vin ca rezultat al unei umblări serioase în credinţă şi din timpul petrecut zilnic în rugăciune şi în Cuvânt.

Câteva gânduri şi despre memorare. Memorarea este importantă din cel puţin două motive: ne ajută să facem mai uşor legătura între texte, între o porţiune din Scriptură şi alta şi al doilea este că îl putem folosi ca o armă în viaţa noastră de zi cu zi (Efeseni 6:17). Promisiunile din Scriptură ne-au fost lăsate de Dumnezeu ca să ne ajute să avem biruinţa în lupta împotriva gândurilor ce vin de la cel rău şi să facă să ne încredem în puterea lui Dumnezeu care este mai mare decât dificultăţile circumstanţelor prin care trecem.

Noul An tocmai a început. Ce te împiedică să începi chiar de astăzi să citești întreaga Biblie într-un an? Poți găsi astfel de planuri de citire pe multe site-uri, recomand aplicația de pe dispozitivele mobile YouVersion sau pe web la bible.com. Oricum ar fi nu amâna, nu lăsa să treacă zilele și apucă-te de azi, timpul irosit este un factor demotivant teribil. Pe masură ce vei citi, vei vedea si binecuvântările lui Dumnezeu înflorind în viața ta. Inima ta se va transforma, se va umple de pace și liniște și se va lipi tot mai mult de Domnul, iar mintea ta îmbibată de Cuvântul sfânt va fi o sursă continuă de gânduri și idei care te vor ajuta să aduci roada Duhului și să fii plăcut lui Dumnezeu.

Autor: Ionuț Poteraș

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Dumitru Mariuta 3 ianuarie 2022 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.