Cosmin Frișan | Importanța citirii din Scriptură în mod regulat

Se spune că ceea ce citim ne afectează într-un mod profund. Nu degeaba oamenii cei mai înțelepți din istorie au fost cei care aveau în bibliotecile personale zeci sau sute de cărți (sau scrieri, depinde de perioadă) care le-au format caracterul, gândirea, trăirea.

Înainte de a intra în subiect, aș vrea să vedem în primul rând cum ne poate ajuta cititul în general din punct de vedere psihic:

Citirea implică diferite părți ale creierului. Atunci când citim, ne antrenăm abilitățile de înțelegere, ne stimulează imaginația și centrii de memorie. Așa cum corpul uman are nevoie de mișcare pentru a rămâne sănătos, iar mușchii să nu se atrofieze, la fel și mintea noastră are nevoie de antrenament, iar cititul este un antrenament foarte bun pentru creier. Un studiu despre care am citit în cartea „Demența digitală” (scrisă de Manfred Spitzer) spune că stimularea mentală regulată (printre care și cititul) poate preveni boli precum Alzheimer sau demența. Pe scurt, cititul păstrează mintea sănătoasă, agilă și tânără.

Revin la ce am spus la început, ceea ce citim ne afectează într-un mod profund. Dacă în fiecare zi (dimineața în mod special, când creierul nostru este odihnit și înmagazinează mult mai ușor informațiile pe care i le oferim) începem prin a citi un buletin de știri care prezintă evenimente negative, mintea noastră va fi afectată pe tot parcursul zilei. Atunci când primim o veste proastă, chiar dacă nu e vorba despre noi în mod direct, cădem parcă într-o stare de tristețe, de supărare. Dacă citim, însă, un lucru pozitiv, cum ar fi Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia, ne va ajuta să avem o stare plăcută, să fim lipsiți de griji și să fim fericiți pe toată durata zilei. Așadar, de ce e important să citim Biblia în mod regulat?

În primul rând pentru că ne încurajează în vremurile „înfricoșătoare” în care trăim. Vedem atâția oameni cuprinși de teamă din cauza pandemiei de COVID, și nu numai, care nu mai știu la cine să alerge pentru a găsi ajutorul și scăparea.

„Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul.” (Psalmul 121:2)

„Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine şi râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde şi flacăra nu te va aprinde.” (Isaia 43:2)

„…dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma” (Marcu 16:18)

Și găsim foarte multe alte astfel de exemple în Scriptură pe care le putem descoperi doar citind-o.

În al doilea rând pentru că „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună(2 Timotei 3:16-17). Noi ca și creștini suntem chemați să trăim o viață plăcută înaintea lui Dumnezeu, și cum am putea să ne numim creștini împlinitori ai chemării lui Dumnezeu dacă nu citim pentru a vedea ce anume avem de împlinit.

În al treilea rând, pentru că citirea regulată din Biblie ne îndreaptă gândirea astfel încât să ne maturizăm din punct de vedere spiritual, să creștem în înțelepciune, „…ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire, ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.” (Efeseni 4:14-15).

Citind din Biblie creăm o legătură între noi și Dumnezeu, o legătură care, cu cât citim mai mult, cu atât devine mai puternică. Eu am enumerat doar trei exemple pentru care ar trebui să citim Biblia în fiecare zi, dar la fel de ușor aș fi putut să dau alte câteva zeci pentru care cititul din Scriptură e benefic pentru noi atât din punct de vedere psihic dar mai ales din punct de vedere spiritual.

Cititul din Biblie nu e doar o simplă lectură, e un antrenament pentru creier, pentru ochi, pentru memorie dar mai ales e un antrenament pentru suflet și pentru inimă.

Astăzi avem acces la Biblie de pe orice dispozitiv, o putem lua cu noi peste tot, o putem asculta în căști sau la sistemul audio al mașinii, nimeni nu ne interzice să o studiem. Întrebarea pe care o pun este „mai avem dorință pentru asta, ne mai facem timp?”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.