Cazul refuzului de a face un tort pentru o căsătorie de homosexuali respins de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins un caz împotriva unei cofetării creștine din Irlanda de Nord care a refuzat să facă un tort pentru o căsătorie LGBT.

Activistul pentru drepturile homosexualilor Gareth Lee a solicitat ca Ashers Baking Co din Belfast să facă un tort cu cuvintele „Sprijiniți căsătoria homosexuală”. Când proprietarii cofetăriei Colin și Karen McArthur au refuzat comanda, el i-a dat în judecată în anul 2014.

Cazul s-a judecat și patru ani mai târziu a ajuns și la Curtea Supremă a Marii Britanii, care a decis că proprietarii cofetăriei au dreptul să respingă comanda.

În hotărârea lor, cinci judecători de la Curtea Supremă au stabilit că refuzul privea promovarea mesajului de pe tort și nu sexualitatea domnului Lee și că legea egalității nu îi obligă pe oameni să spună ceva cu care nu sunt profund de acord.

În urma deciziei favorabile de la Curtea Supremă a familiei McArthur, domnul Lee a introdus un caz împotriva guvernului Marii Britanii la CEDO la Strasbourg.

Avocații săi au încercat să argumenteze că Convenția Europeană impune Curții Supreme din Marea Britanie obligația de a se asigura că Ashers Baking Co și familia McArthur personal sunt obligați să-i furnizeze un produs care poartă un mesaj politic chiar dacă aceștia nu sunt de acord cu acesta.

Deși familia McArthur și The Christian Institute, organizația care a sprijinit din punct de vedere legal familia din 2014, nu au fost părți în dosarul CEDO, ambii au făcut intervenții scrise prin avocații lor, susținând că acțiunea ar trebui respinsă.

Simon Calvert, purtătorul de cuvânt al The Christian Institute, a declarat că decizia CEDO de a respinge acțiunea a fost „rezultatul corect”.

„Curtea Supremă a Marii Britanii a prezentat argumentele ample privind drepturile omului în acest caz și a susținut drepturile lui McArthur la libertatea de exprimare și religie. A fost o dezamăgire să văd o altă încercare de a submina aceste drepturi, așa că este o ușurare că încercarea a eșuat,” a spus el.

„Aș fi surprins cu privire la oricine care ar dori să răstoarne o hotărâre care îi protejează pe proprietarii homosexuali ai unei afaceri să fie forțați să promoveze opinii pe care nu le împărtășesc, la fel de mult cum îi protejează pe proprietarii de afaceri creștini.”

„Decizia din octombrie 2018 a cinci dintre cei mai distinși și experimentați judecători ai țării a fost salutată de avocați, comentatori și experți în libertatea de exprimare din tot spectrul.”

„Toți știau de implicațiile pentru libertatea de exprimare și de religie, dacă decizia ar fi fost împotriva lui Ashers. Controversele s-ar fi  extins și ar fi putut include o tipografie musulmană care ar fi fost forțată să imprime desene animate considerate necuvincioase  cu Mahomed sau o cofetărie deținută de lesbiene care să fie forțată să facă un tort care descrie căsătoria homosexuală ca fiind o „urâciune”.

„Aceasta este o veste bună pentru libertatea de exprimare, vești bune pentru creștini și vești bune pentru familia McArthur”.

Sursa: Christian Today

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.