Evanghelicii solicită rezolvarea prin dialog a problemelor din Kazahstan

Alianța Evanghelică Mondială (WEA) este una din instituțiile internaționale care au cerut dezamorsarea conflictului din Kazahstan, o țară mare din Asia Centrală, ce are granițe cu Rusia și China.

Primele proteste din țară declanșate de prețul ridicat al petrolului au început pe 2 ianuarie și s-au transformat în ciocniri violente cu autoritățile în zilele următoare. Zeci de oameni au fost uciși și cel puțin o mie au fost răniți, au declarat autoritățile sanitare din țară. Unele clădiri administrative au fost ocupate de protestatari care cereau mai multă democrație și mai puțină corupție. Cele mai mari demonstrații a fost în Almaty, cel mai mare oraș al țării, aflat în partea de sud-est a țării.

Guvernul a declarat că peste 8.000 de persoane au fost reținute. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus starea de urgență, restricții la nivel național și a spus că va folosi orice mijloace pentru a pune capăt revoltei „bandiților înarmați și antrenați” și „teroriştilor”. El a definit, de asemenea, situația ca o „tentativă de lovitură de stat”.

Tokayev a refuzat apelurile de a negocia o soluție pașnică a crizei și a întâmpinat cu entuziasm o coaliție armată condusă de ruși, formată din aproximativ 2.500 de soldați, care a intrat în țară pentru a ajuta la „restabilirea ordinii”.

Evanghelicii solicită un proces de dialog

Alianța Evanghelică Mondială a emis o declarație comună împreună cu partenerul său regional, Alianța Evanghelică din Asia Centrală, exprimând „grava îngrijorare față de tulburările politice și sociale actuale din Kazahstan, cerând încetarea imediată a violențelor și a incitărilor la violență”.

„Există multe provocări în întreaga lume generate de impactul economic continuu al COVID-19, care au dus la tensiuni în multe națiuni. Cu toate acestea, îndemnăm oficialii guvernamentali din Kazahstan să calmeze tulburările sociale și îndemnăm cetățenii din Kazahstan să-și exprime nemulțumirile în mod pașnic”.

„Solicităm în mod special tuturor celor implicați în conflict să se angajeze într-un proces de dialog, lucrând pentru o pace durabilă și o reconciliere și o rezolvare a problemelor de bază. Asigurăm poporul kazah de rugăciunile noastre sincere în acest moment”, se încheie declarația.

Organizațiile creștine ce au parteneri care au activitate în țară au solicitat și ele rugăciune pentru situația gravă din țară și pentru siguranța populației.

Libertate religioasă limitată

După cum informează serviciul de știri de monitorizare a libertății religioase Forum 18, „la 29 decembrie 2021, președintele Kasym-Zhomart Tokayev a semnat modificări ale Legii Religiei pentru a face mai dificilă organizarea de evenimente religioase departe de lăcașurile de cult înregistrate de stat”. Acest lucru se adaugă la situația deja dificilă din Kazahstan a comunităților religioase  neînregistrate la stat, inclusiv a multor biserici protestante, care „nu au permisiunea de a funcționa. Orice exercitare a libertății de religie sau de credință de către acestea este ilegală”, conform Forum 18.

O mare țară musulmană

Kazahstanul, o fostă republică sovietică, este o țară foarte mare (a șasea din lume) cu o populație estimată la 19 milioane de oameni. Este un stat independent de 30 de ani. Are printre cele mai mari rezerve de petrol din lume și, de asemenea, sectoare puternice de cărbune și gaze. Majoritatea populației sale este musulmană și majoritatea familiilor trăiesc cu un venit mediu anual scăzut.

Sursa: Evangelical Focus

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.