MANA de LUNI: Putem avea încredere în principiile biblice în ceea ce privește locul de muncă?

de Robert J. Tamasy

Cu ani în urmă am publicat o carte numită Business la superlativ: Înțelepciune atemporală din Proverbe pentru locul de muncă de Astăzi. Cartea este întocmită dintr-o serie de meditații pe care le scrisesem de-a lungul mai multor ani în Mana de Luni; scopul meu a fost să prezint o multitudine de principii din Biblie care se aplică pieței muncii din secolului 21. Răspunsul la carte a fost în mare parte pozitiv. Ea a fost folosită pentru reflecție și discuții personale de către indivizi și grupuri de oameni de afaceri și profesioniști.

Totuși, am primit câteva observații critice de la cititori care s-au plâns că scrierile nu au fost suficient de concentrate. Poate că ei căutau răspunsuri pentru probleme sau chestiuni specifice cu care se confruntau. Cu toate acestea, așa cum este valabil pentru Mana de luni din fiecare săptămână, dorința noastră este să prezentăm relevanța atemporală și practică a Scripturilor pentru locul de muncă și să ne reamintim că, din perspectiva lui Dumnezeu, munca este sfântă.

Biblia nu oferă răspunsuri specifice la întrebări precum „Ce loc de muncă ar trebui să accept?” sau „Cum îl pot face pe furnizorul nostru să fie mai receptiv?” Dar ea oferă principii de bază, esențiale despre modul în care ar trebui să ne comportăm pe piața muncii. Mi-am adus aminte de acest lucru recent, când un prieten pe care îl voi numi Jim a povestit despre o situație extrem de dificilă cu care s-a confruntat cu ani în urmă.

Acesta fusese inspector de control al calității pentru un serviciu public susținut de guvern, era însărcinat să inspecteze echipamente în mod strict, conform specificațiilor detaliate. „Destul de bine” nu era acceptabil. Hărnicia sa nu a fost însă apreciată de managerii și supraveghetorii fabricii. A fost presat să treacă cu vederea echipamente care nu îndeplineau cerințele codului. A primit chiar și amenințări cu moartea.

Jim a avut de îndurat o opoziție intensă timp de trei ani – îndeplinindu-și datoria de a aplica pe deplin reglementările – până când s-a transferat la o altă fabrică. Trei ani mai târziu, a fost redistribuit la fabrica inițială, unde a constatat că mediul de lucru de acolo s-a schimbat dramatic. Toți managerii care s-au opus angajamentului său etic au fost demiși, iar inspecțiile meticuloase au fost salutate de noua conducere.

Dacă l-ați întreba pe Jim dacă Biblia i-a vorbit în mod specific despre provocările cu care s-a confruntat, probabil că ar răspunde că nu. Dar el știa că, în calitate de ucenic al lui Isus Hristos, compromisul și acoperirea eșecurilor de proiectare nu erau doar inacceptabile, ci și un martor slab al credinței sale. Iată doar câteva dintre principiile biblice pe care el le-a apărat cu îndrăzneală:

Dumnezeu acordă o mare importanță onestității. Pe piața muncii există  multe tentații pentru a umbri adevărul, dar Dumnezeu așteaptă întotdeauna onestitate și dreptate.

„Cumpăna înşelătoare este urâtă Domnului, dar cântăreala dreaptă Îi este plăcută” (Proverbe 11:1).

Lipsa de onestitate va fi în cele din urmă demascată. Nu a fost o coincidență faptul că Jim a fost readus la postul său anterior, în timp ce aceia care au insistat să înșele în raportările sale au fost îndepărtați din slujbele lor.

„Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă” (Proverbe 12:19).

În menținerea integrității personale există siguranță. Jim nu a făcut nimic personal pentru a-i expune pe cei care i s-au opus, dar hotărârea lor de a înșela a fost totuși descoperită.

„Cine umblă fără prihană umblă fără teamă, dar cine apucă pe căi strâmbe se dă singur de gol.” (Proverbe 10:9).

Un comentariu
  1. Ben 21 ianuarie 2022 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.