Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Open Doors a lansat Indexul Mondial de Persecuție a creștinilor 2022

În fiecare an organizația Open Doors publică „Indexul Mondial de Persecuției a creștinilor”, ediția din 2022 raportează un nivel de persecuție fără precedent.

Pe plan mondial, peste 360 de milioane de creștini sunt în prezent victime ale persecuției sau discriminării, ceea ce reprezintă 1 creștin din 7. De asemenea, față de topul din 2021, numărul creștinilor uciși a crescut cu 24%, numărul bisericilor vizate cu 14% , iar numărul creștinilor reținuți din cauza credinței lor a crescut cu 44%.

Perioada luată în calcul pentru stabilirea Indexului se întinde pe perioada 1 octombrie 2020 – 30 septembrie 2021. ONG-ul precizează că cifrele sunt în creștere constantă în ultimii 9 ani.

Afganistan în fruntea clasamentului

După de 20 de ani în care Coreea de Nord a fost cap de listă, Afganistanul a trecut în fruntea clasamentului. Fiind pe locul 2 încă din 2018, violența împotriva creștinilor afgani a explodat odată cu sosirea talibanilor la putere în august anul trecut. În această țară asiatică, „creștinii care nu au fost uciși se ascund, membrii bisericilor secrete nu își mai asumă riscul de a organiza întâlniri. Creștinilor le e foarte greu să părăsească țara pentru a-și salva viața”.

Coreea de Nord, care a ocupat primul loc în Index timp de 20 de ani, a fost astfel retrogradată pe locul doi, totuși ONG-ul precizează că situația creștinilor nord-coreeni s-a înrăutățit iar numărul creștinilor arestați precum și numărul bisericilor de casă vizate de persecuții au crescut.

După Afganistan și Coreea de Nord, Somalia ocupă locul trei în clasament. Potrivit Open Doors, în țara est-africană, „creștinii sunt evidențiați drept ‚ținte de mare valoare’ de către Al-Shabaab și alte grupuri radicale”. Apoi urmează Libia, Yemen, Eritreea, Nigeria (țări în care majoritatea creștinilor sunt uciși din cauza credinței lor), Pakistan, Iran, India și Arabia Saudită – aceasta din urmă fiind „una dintre singurele țări în care clădirile bisericilor sunt interzise”.

Persecuția creștinilor în câteva cifre

Indexul dezvăluie că între 1 octombrie 2020 și 30 septembrie 2021, 5.898 de creștini au fost uciși din cauza credinței lor, reprezentând o medie de 16 creștini în fiecare zi. De asemenea, 6.175 de creștini sunt în prezent arestați, în timp ce 5.110 biserici au fost vizate de persecuție, dintre care cele mai multe  se află în China (peste 3.000).

SURSA | InfoChrétienne

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Corneliu Livanu 21 ianuarie 2022 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.