Organizația Open Doors a publicat recent Topul Mondial al Persecuției care documentează temeinic represiunea severă pe care mulți creștini o experimentează în fiecare zi. Biserica este atacată direct în multe țări, în timp ce represiunea apăsătoare și restricțiile sufocă încet credincioșii din altele.
Cu toate acestea, în timp ce Topul prezintă o imagine îngrijorătoare, nu toate veștile sunt rele. Există evoluții pozitive în câteva țări. Situația din aceste țări nu este una perfectă, iar Open Doors le dă în continuare câteva note mici. Dar aceste sclipiri de lumină merită rugăciune, sprijin dar și o preocupare continuă pentru a vedea și mai multe schimbări în bine.
1) Emiratele Arabe Unite
Anul trecut, a început construcția în Abu Dhabi a primei sinagogi din țară, parte a unui proiect mai amplu finanțat de stat pentru a construi o moschee, o biserică și o sinagogă în același complex pentru a reprezenta cele trei credințe avraamice. Emiratele Arabe Unite finanțează, de asemenea, restaurarea a două biserici istorice din Irak pe care ISIS a încercat să le distrugă. Construcția sinagogii vine în aceeași perioadă în care Emiratele au stabilit legături cu Israelul iar comunitatea evreilor expați înflorește în statul din Golf. Cetăţenii din Emirate nu se bucură de libertate de conştiinţă deplină, dar ţara se mândreşte cu multe biserici pentru creştinii străini – ceva remarcabil, având în vedere atmosfera din țările vecine Arabia Saudită şi Iran.
2) Sudanul
În 2019, guvernul sudanez de tranziție a aprobat o nouă constituție ce conține mai multe prevederi care apără libertatea religioasă și credințele minorităților. Același guvern a abrogat și legea care condamnă la moarte pentru apostazie și a redus pedepsele pentru blasfemie prin eliminarea biciuirii ca pedeapsă. Acestea reprezintă evoluții notabile, deoarece lumea majoritară musulmană are tendința de a crește – nu de a slăbi – pedepsele pentru apostazie și blasfemie. În același timp, tranziția de la fostul dictator Omar Al-Bashir este în pericol, armata subminând liderii civili cheie și folosind forță mortală împotriva protestatarilor neînarmați.
3) Uzbekistan
Într-un colț îndepărtat al lumii, fosta republică sovietică Uzbekistan arată deschidere pentru libertatea religioasă. Din 2006 până în 2017, Departamentul de Stat al SUA a desemnat Uzbekistanul drept una dintre cele mai rele țări din lume pentru libertatea religioasă. Cu toate acestea, noua conducere a adus un suflu nou pentru îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite, generând un impuls pentru reforme în sprijinul libertății religioase. Uzbekistanul a relaxat restricțiile legale, a eliberat prizonieri și a legalizat funcționarea de biserici. Nu totul este însă perfect, iar vechea mentalitate sovietică împiedică reformele care ar aduce libertăți religioase mai mari.
4) Egiptul
Autoritățile continuă să aprobe construirea de noi biserici copte, o schimbare semnificativă față de acum un deceniu pentru cea mai mare comunitate creștină din Orientul Mijlociu, estimată la aproximativ 10 milioane de credincioși. Anterior, copții trebuiau să suporte un proces dificil de aprobare pentru construcția de biserici noi sau chiar pentru simple reparații, un demers ce era menit să descurajeze închinarea creștinilor. Anul trecut, guvernul Sisi a aprobat 44 de biserici noi. O altă notă bună este și eliberarea activistului copt Ramy Kamel, după doi ani de arest preventiv. Cu toate acestea, închiderea lui Kamel demonstrează probleme mai profunde cu mediul restrictiv al drepturilor omului din țară pentru toți egiptenii – musulmani, creștini sau de altă natură.
5) Alianța AILRC
Națiunile care respectă drepturile fundamentale ale oamenilor au răspuns la amenințarea persecuției religioase la nivel mondial. În 2020, la inițiativa Statelor Unite, a fost lansată o nouă alianță pentru promovarea libertății religioase internaționale. Acum, pentru prima dată, un grup de 33 de națiuni lucrează în mod explicit împreună pentru a promova libertatea religioasă pentru toți. Încă în primele etape de dezvoltare, Alianța Internațională pentru Libertate Religioasă sau Credință a pus în discuție situația din Afganistan și Birmania (Myanmar). Alte eforturi multinaționale includ viitorul summit multinațional de la Londra din această vară, axat pe libertatea de religie sau de credință, iar un summit din SUA condus de grupuri ale societății civile va urma.
De ce ar trebui să luptăm și pentru libertățile religioase ale necreștinilor, fie ei musulmani, hinduși sau atei? Pentru că sunt vecinii noștri globali. Pentru a-i iubi așa cum îi iubim pe ai noștri, ar trebui să vorbim atât pentru ei, cât și pentru frații și surorile noastre în credință. O asemenea dragoste eroică de aproapele ar fi un exemplu puternic al iubirii lui Dumnezeu. Și practic, dacă nu toată lumea se poate bucura de libertate religioasă, atunci nu există libertate religioasă completă pentru nimeni.
Un exemplu în acest sens este tot Open Doors care solicită un boicot al Jocurilor Olimpice din China din cauza persecuției autorităților comuniste din această țară asuprea creștinilor dar și asupra musulmanilor uiguri.
Open Doors și Topul Mondial al persecuției clarifică, de asemenea, binecuvântările libertății de care ne bucurăm în Statele Unite și Europa. În timp ce unii vorbesc despre persecuția din cauza COVID-19 care a dus la interzicerea temporară a participării la slujba bisericii în persoană, raportul Open Doors demonstrează cum arată persecuția reală: violentă, țintită și necruțătoare.
Sursa: Christianity Today
