Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Cum schimbă școlile creștine societatea din Albania

  1. Albania – țara vulturilor

Mica țară europeană Albania de pe malul Mediteranei are o istorie impresionantă. Țara a fost locuită de mai multe grupuri etnice în diverse perioade ale existenței sale: iliri, greci, romani, bizantini și alții.

Parte integrantă a imperiului roman în antichitate, Albania a devenit un regat independent în secolul al 12-lea, apoi a fost ocupată de turcii otomani timp de aproape 500 de ani și și-a declarat independența în 1912 transformându-se după al doilea război mondial într-un stat comunist.

Astăzi Albania este un stat democratic. Populația Albaniei de 2,8 milioane de locuitori este împărțită din punct de vedere al credințelor în cei care mărturisesc  islamul (59%), creștinismul (17%), ateismul (15%) restul rămânând indeciși.

După revoluția din 1991 și căderea comunismului, mulți misionari evanghelici au venit în Albania. Astăzi, mai mult de 20.000 de albanezi mărturisesc Evanghelia și aparțin uneia dintre confesiunile evanghelice.

Evanghelicii sunt uniți sub Alianța Evanghelică a Albaniei (CEA). Potrivit secretarului general al CEA Ergest Biti, Alianța este recunoscută oficial de guvern ca „religie protestantă”.

Unitatea a dat evanghelicilor o recunoaștere oficială în societate și multă libertate pentru a face misiune și evanghelizare.

Albanezii se referă adesea la țara lor ca la o „țară a vulturilor”. Cu siguranță evanghelicii s-au dezvoltat ca niște vulturi tineri, ducând Evanghelia în fiecare colț al societății.

  1. Școlile creștine – speranță pentru națiune

În secolele al- XVIII – XIX-lea  Albania a fost recunoscută pentru fenomenul denumit Renașterea Albaneză. Albanezii erau cunoscuți pentru puterea lor intelectuală și spirituală și erau angajați pe scară largă de otomani în funcții de rang înalt peste tot în imperiu. Unii albanezi visează că vremuri la fel de prielnice vor veni din nou în mica lor țară.

Un mic liceu creștin din orașul Lezha, fondat de o familie locală de credincioși evanghelici Klementina și Dini Shahini, cultivă astfel de speranțe.

Klementina afirmă:

„Suntem singura școală creștină din Albania pentru cetățeni albanezi și primia care a obținut o autorizație pentru educație creștină. Mi-am petrecut toată viața în domeniul educației în două țări: Albania și America. Când am absolvit Universitatea Regent din Virginia Beach, Virginia, cu un master în leadership educațional, Dumnezeu mi-a dat viziunea de a începe o școală creștină în patria noastră, Albania.

După 12 ani de predare în Virginia, într-unul din liceele din Portsmouth, ne-am întors înapoi în țara noastră ca misionari pentru a sluji lui Dumnezeu și de a folosi școala ca un instrument pentru a ajunge la oameni. În zece ani am văzut viețile oamenilor schimbate și transformate, am văzut mânia înlocuită cu pacea, răzbunarea cu iertarea, ura cu iubirea. Am văzut oameni care și-au dat viața lui Dumnezeu și L-au slujit. Avem parte de credincioșia, miracolele și binecuvântările lui Dumnezeu în fiecare clipă”.

Klementina Shahini

Școala a început în urmă cu 10 ani cu 7 copii și numără astăzi 180 de elevi înscriși. Mulți lideri influenți din oraș își trimit copiii la această școală, care oferă educație bilingvă engleză și albaneză și eliberează diplomă de liceu de stat albaneză, precum și o diplomă de liceu din SUA.

Absolvenții școlii își continuă studiile în Europa și America de Nord. Standardul înalt din această școală este cunoscut în țară. „Trăim miracole după miracole în școala noastră”, spune Dini Shahini.

Bisericile evanghelice mici și aflate adesea în dificultăți financiare nu ar putea niciodată să ofere resursele necesare pentru funcționarea liceului. „Ajutorul nostru a venit de la creștinii din America de Nord și Europa”, spune Shahini.

„O problemă o reprezintă profesorii. Tânăra biserică evanghelică albaneză nu are încă suficienți educatori bine pregătiți. Acum angajăm chiar și un profesor din Ucraina. Este nevoie de sprijin urgent.”

Activitatea liceului creștin din Lezha deschide uși neașteptate și pentru evanghelizare. Pastorul Shahini explică:

„Am invitat la școala noastră copii din familii sărace de romi. Ei provin din familii care nu au avut niciodată privilegiul de a merge la vreo școală și, desigur, niciunul dintre ei nu este în măsură să plătească școlarizarea. Fundația școlii noastre îi susține financiar și oferim chiar și  hrană și haine pentru familiile lor. Este minunat să vedem cum copiii din familii cu o situație financiară bună aduc ajutoare la școală pe care noi să le distribuim romilor nevoiași.

Unii dintre părinții romi au început să participe la cursuri de alfabetizare în biserica noastră și să participe la slujbele noastre. Școala este cea care deschide ușile pentru evanghelizare oamenilor din societatea noastră, care nu au auzit niciodată Evanghelia”.

Povestea școlii din Lezha este bine cunoscută în Albania. Mulți pastori visează să urmeze aceeași cale. „Bisericile noastre sunt gata să devină relevante pentru societate”, spune secretarul general al Alianței Evanghelice din Albania, Ergest Biti.

Elevi de școală din Albania

„Dar statutul economic al Albaniei nu ne permite să mergem mai departe. Dacă frații și surorile noastre din vestul bogat ne vor ajuta și dacă ne-ar trimite chiar mai mulți misionari ca învățători, am putea crea o întreagă rețea de școli creștine în toată țara”.

Biti raportează despre propria sa biserică nazarineană din Tirana, care slujește comunitatea prin intermediul unei grădinițe și ar dori mult să extindă această lucrare într-o școală de dimensiuni mari. „Guvernul este foarte mult în favoarea noastră, a evanghelicilor, precum și a celorlalte grupuri religioase. Extinderea misiunii noastre educaționale ar găsi sprijin oficial.”

  1. Școlile evanghelice din lume – potențialul partener al CEA?

Există mii de școli creștine în întreaga lume. Multe dintre ele sunt membre ale Asociației Școlilor Creștine Internaționale (ACSI) cu sediul în Colorado Springs, SUA.

ACSI declară deschis, că scopul asociației este promovarea și punerea la dispoziție a educației creștine la nivel mondial, astfel  încât aceste școli „să contribuie la binele public prin predare și învățare eficientă și să fie instituții solide din punct de vedere biblic, riguroase din punct de vedere academic, implicate social și relevante din punct de vedere cultural .”

Acesta reprezintă visul creștinilor albanezi. Ar fi ușor dacă fiecare școală evanghelică ar adopta un proiect școlar din Albania și ar trimite un învățător ca misionar. Școala din Lezha stabilește deja un model pentru această lucrare.

Școala August-Hermann-Franke din Detmold, Germania, s-a asociat cu școala din Lezha. Fără astfel de parteneriate multe lucruri nu ar funcționa deloc în Lezha.

O cooperare puternică între educatorii creștini din țările dezvoltate și Albania ar permite o evoluție dincolo de un proiect școlar local, extinzându-se la o universitate pedagogică, care ar asigura predarea la nivel înalt pentru anii următori.

Albania, țara vulturilor, ar putea deveni încă o poveste de succes a misiunii creștine folosind școlile ca instrumentul cel mai eficient pentru a transforma societatea și a construi o biserică suficient de puternică pentru a se susține și a lucra pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Sursa: Evangelical Focus

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.