„Cum să învingem DEPRESIA?” de Dr Vlad Schlezak

„Oamenii care au o spiritualitate creștină autentică trec mai ușor prin probleme emoționale” susține Dr. Vlad Schlezak, medic psihiatru crestin, fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, pictor și autor crestin în noul titlu ce urmează să apară „Cum să invingem depresia?”.

Victor Frankl, medicul psihiatru evreu care a supraviețuit lagărelor de concentrare naziste a spus: „Viața nu este o căutare a plăcerii, așa cum a crezut Freud, sau o căutare a puterii, așa cum a crezut Alfred Adler, ci ea este o căutare a sensului”(3). Chiar și în acest sens cred că omul creștin are foarte clar definit în mintea sa că Dumnezeu este sensul și scopul vieții lui.

Am observat în experiența mea de-a lungul anilor că oamenii care au o spiritualitate creștină autentică trec mai ușor prin aceste probleme. Nu spun că problemele dispar la toți, deși uneori ele chiar pot dispărea, însă ei se raportează altfel la ele, văd dintr-o altă perspectivă datorită adevărurilor spuse de Dumnezeu în Scriptură (vezi detalii în carte). Chiar și statistic acest lucru este cunoscut.

De exemplu, într-un sistematic review a 444 de studii ce au examinat relația dintre religie/spiritualitate și depresie, Koenig et al. au găsit că 272 (61%) au raportat o relație inversă semnificativă cu depresia, în timp ce un procent mai mic, 28 de studii au găsit un nivel mai mare de depresie.

Din cele 178 de studii cu cele mai înalte rigori metodologice, 67% din studii au raportat o relație inversă și 7% au găsit o relație pozitivă cu depresia (4).

Din 70 de studii prospective de cohortă, 56% au raportat o religiozitate și spiritualitate mai mare, au indicat nivele mai mici de depresie sau o remisie mai rapidă a depresiei. 10% au indicat o depresie viitoare mai rea. Religiozitatea este asociată cu o durată mai scurtă a depresiei(5).

Credința și practica creștină autentică, biblică sunt, cred și eu, factori de protecție pentru tulburările emoționale din mai multe considerente.
Social, creștinul aparține unei comunități care împărtășește aceleași valori biblice și asta oferă sentimentul de apartenență și scade puternic izolarea socială, singurătatea, care sunt factori de risc pentru sănătatea mintală.

Părtășia te face să te concentrezi pe alții și în special pe Cristos, luându-ți ochii de la victimizarea și catastrofizările internalizate focusate doar pe propria persoană ce apar în depresii de exemplu.

Mintal sau cognitiv, creștinismul autentic promovează o credință pozitivă reală (nu manufacturată prin autosugestie sau prin schimbarea gândurilor false cu alte gânduri false care te fac să te simți mai bine, nu ca o manipulare cognitivă și emoțională ce apare în alte terapii laice), iar aceasta va întări omul să aibă o viziune pozitivă asupra vieții.”

References:
2 J.R.Peteet et all., 2021, Christianity and Psychiatry.
3 Frankl VE. Man’s search for meaning: the classic tribute to hope from the holocaust, 2013, 160 p.
4 Peteet et all. apud Koenig HG. Religion, spirituality, and health: the research and clinical implications, 2012.
5 Peteet et all. apud Koenig HG, George LK, Peterson BL. Religiosity and remission of depression in medically ill older patients. Am J Psychiatry, 1998.

51Denis Iovescu şi alţi 50

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.