Cauza codependenței în depresie și corectarea biblică

„Persoanele codependente sunt acei oameni care au o stare de dependență față de ceilalți. Frecvent cei care se droghează, alcoolicii etc. sunt codependenți. Am fost creați de Dumnezeu cu nevoia de a iubi și de a fi iubiți. În momentul când nu primesc din partea părinților această iubire sau îngrijirea necesară, copiii vor putea ajunge nesiguri și vor căuta mult și bine iubirea în viață. Mulți ajung să aibă relații proaste sau aptitudini relaționale proaste pentru că au o apreciere scăzută a valorii proprii(80).

În gândirea psihologică laică, cea care nu îl are pe Dumnezeu, accentul se pune pe „înfruntarea” adulților care au pricinuit astfel de răni emoționale. Am avut pacienți care au ajuns destul de rău din cauză că psihologii la care mergeau fix asta făceau. În cele mai multe cazuri, terapiei bazată pe înfruntarea unui trecut dificil nu i s-a demonstrat eficiența(81).

În consiliere le spun oamenilor că trebuie să mergem la rădăcina proble- mei, și asta de cele mai multe ori implică păcatul, sau ne- cunoașterea și neîmplinirea Cuvântului lui Dumnezeu… sau o valoare/stimă de sine proastă care apoi cauzează multe stresuri care vor degenera în tot felul de probleme emoționale, uneori chiar psihiatrice și în tot felul de compensări. Nu generalizez, ci doar spun că am observat de multe ori astfel de fenomene.

Așadar, dacă nu ai o imagine bună despre cine ești, dacă nu ai o identitate corectă în Cristos, poți ușor suferi de nesiguranță, complexe de inferioritate și să te agăți de alții.
Oamenii dezamăgesc, iar tu ești dependent de ei și astfel cazi în alte necazuri, pe lângă dependența de alții și lipsa unei înțelegeri corecte a vieții din punct de vedere creștin. Trebuie să ne încredem în Dumnezeu, pentru că El nu dezamăgește nicio- dată! Nici măcar atunci când mintea noastră nu înțelege.

El nu este om ca să dezamăgească. El este Dumnezeu! Și astfel revenim la cele de mai sus, unde Pavel explică asta romanilor.

Trebuie să fugim de codependență, ori de dependență, inclusiv cea de alți oameni, și să ajungem să fim dependenți doar de Dumnezeu!”
God bless you !
Dr Vlad Schlezak

References:
(80) Martsolf, Sedlak, Doheny, 2000
(81) Dr Nedley apud Scientific American Medicine, mai 2000.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.