PSALMUL 23: „Tu îmi întinzi masa în fața potrivnicilor mei”

„Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic […] Tu îmi întinzi masa în fața potrivnicilor mei […]” (Psalmul 23:1, 4).

Domnul a îmbrăcat haina de slujitor devenind Păstorul psalmistului, iar el a îmbrăcat haina smereniei pentru a înțelege acest adevăr și a trăi în lumina lui. Dumnezeu poartă de grijă psalmistului, însă creează în viața acestuia dependență de El la fiecare pas al vieții, disponibilitate în ceea ce privește urmarea călăuzirii Sale și acceptare a tot ceea ce Păstorul va îngădui sau va trimite în viața lui.

„Tu îmi întinzi masa în fața potrivnicilor mei.” Care ar putea fi un înțeles al expresiei psalmistului? Domnul îți dă trecere înaintea dușmanilor. Care sunt aceștia? Deja David a menționat câțiva, dar probabil nu i-am perceput în felul acesta.

Ce spui despre moarte? Este ea un dușman? Iată ce spune Biblia: „Vrăjmașul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea” (1 Corinteni 15:26). Da, moartea va veni și în dreptul psalmistului, însă nu va avea ultimul cuvânt de spus. Da, moartea va veni și în dreptul meu, și în dreptul tău, însă nu va avea ultimul cuvânt de spus. Moartea a venit și în dreptul lui Hristos, însă El a făcut un lucru extraordinar. Obișnuim să-l cântăm cu ocazia sărbătorii învierii Sale: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând.” Oricât a încercat moartea să-L țină închis în locuința ei pe Mântuitorul, nu a reușit. Prin puterea Lui și noi doar vom trece prin moarte. Moartea nu ne va ține captivi. Iată de ce una dintre metaforele pe care Biblia le folosește cu privire la moartea unor credincioși este „adormire”. De ce? Moartea nu-i poate ține legați în locuința ei, deoarece credincioșii merg să se bucure de slava lui Dumnezeu în Hristos pentru toată veșnicia. Masa e întinsă în fața morții, adică ea nu are ultimul cuvânt de spus.

Masa e întinsă în fața oricărui rău posibil. Percepem răul ca pe un vrăjmaș. Ne apărăm împotriva răului (de orice natură ar fi el) pe cât posibil de mult. Purtăm centură de siguranță. Avem asigurări. Avem spitale. Avem o mulțime de lucruri prin care ne apărăm ne apărăm de orice rău posibil. Sau cel puțin încercăm. Da, purtăm centuri de siguranță, însă sunt o mulțime de situații în care au murit oameni cu centura de siguranță pusă. Da, avem asigurări, însă chiar și acelea adesea își arată limitele. Da, avem spitale, însă sunt o mulțime de oameni bolnavi, ba chiar oameni care mor în spital.

Dumnezeu ne întinde masa în fața potrivnicilor noștri. Ce lucru minunat și măreț! Chiar dacă într-o anumită măsură astfel de potrivnici și alții ne afectează, ne rănesc, ei nu pot lua din noi ceea ce Domnul a pus acolo. În contextul în care vorbea despre prigonirile de care ucenicii Săi urmau să aibă parte, Mântuitorul îi încuraja astfel: „Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul […]” (Matei 10:28).

Oricare ar fi potrivnicii din viața ta, oricât de mult încearcă să-ți fure pacea, nu uita că n-au ultimul cuvânt de spus și că nu-ți pot fura veșnicia.

Timotei Stoica
Biserica Baptistă Pătrăuți, Suceava 

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.