Rusia se confruntă cu un adevărat exod al creierelor după invadarea Ucrainei

În fața parlamentului Georgiei, Evgheni Lyamin a adus cutii de haine și pachete cu alimente ce vor fi colectate și încărcate într-un camion care se va îndrepta spre Ucraina.

Evgheni este unul dintre cei peste 25.000 de ruși care au ajuns în Georgia de la invazia Rusiei în Ucraina. O panglică albastră și galbenă este atașată la reverul trench-coat-ului lui Evgheni – culorile steagului ucrainean. Această panglică a dus la arestarea sa la un protest anti-război în Rusia, la o zi începutul războiul împotriva Ucrainei.

„Am înțeles că cel mai bun mod de a protesta împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea mea din Rusia”, spune proaspătul absolvent în vârstă de 23 de ani. „Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni”.

Exodul nu se oprește la Georgia. Întru-cât UE, SUA, Marea Britanie și Canada și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești cei care părăsesc Rusia se îndreaptă spre țări în care zborurile sunt încă permise și în care nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, țările din Asia Centrală și Caucazul de Sud. Mulți au fugit în Armenia.

Potrivit unei estimări a unui economist rus, peste 200.000 de ruși și-au părăsit țara de la începutul războiului.

Belarușii s-au pus și ei în mișcare, fugind de represiune și de sancțiunile occidentale impuse guvernului liderului autoritar Alexander Lukashenko pentru colaborarea sa cu Vladimir Putin.

Acest exod a determinat creșterea prețurilor la biletele de avion și la tarifele la cazare în principalele orașe gazdă, cum ar fi Istanbul și capitala Armeniei, Erevan.

Mulți dintre noii emigranți sunt profesioniști din industria IT care pot lucra de la distanță. Un dezvoltator de jocuri video pe care l-am întâlnit la o cafenea din Tbilisi mi-a spus că el și majoritatea oamenilor pe care îi cunoștea nu sunt de acord cu politica rusă și știau că orice protest va fi suprimat violent.

„Singurul mod în care putem protesta este să ne părăsim țara, să ne luăm abilitățile și banii cu noi. Aproape toată lumea din cercul nostru a luat o decizie similară,” a spus Igor. Intenționează să părăsească însă și capitala georgiană, pentru că nu se simte binevenit aici.

Au apărut mai multe informații despre proprietari de locuințe închiriate prin Airbnb care au refuzat să închirieze cetățenilor ruși și bieloruși.

„Ei cred că fugim de Rusia pentru că Apple Pay nu mai funcționează acolo,” s-a plâns Igor. „Nu alergăm pentru confort, am pierdut totul acolo, suntem practic refugiați. Geopolitica lui Putin ne-a distrus viața”.

În clădirea administrativă din Tbilisi, noii sosiți își deschid firme sau solicită rezidența.

Kristina și Nikita, ambii specialiști IT din capitala belarusă Minsk, s-au înregistrat ca și antreprenori care vor desfășura activitate economică. Acest lucru le va permite să deschidă conturi bancare georgiene.

„Nu susținem ploitica guvernelor noastre, ceea ce este evident pentru că am fugit. Vrem să fim în siguranță aici”, a spus Kristina. „Suntem însă întâmpinate cu ostilitate din cauza naționalității noastre, trebuie să-mi ascund țara de origine, nu mă simt confortabil când oamenii mă întreabă de unde sunt.”

De la începutul războiului, Tbilisi (capitala Georgiei) a avut parte de unele dintre cele mai mari mitinguri în sprijinul Ucrainei. Un sondaj recent a constatat că 87% dintre georgieni văd războiul din Ucraina ca pe propriul lor război cu Rusia.

Dar mulți georgieni sunt neliniștiți de acest aflux dramatic de cetățeni ruși, deoarece acum mai puțin de 14 ani liderul Rusiei a invadat Georgia.

Unii se tem că președintele Putin ar putea pretinde că cetățenii ruși din străinătate au nevoie de „protecție”, pentru că aceasta a fost scuza sa pentru a justifica trimiterea de trupe în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud în 2008. Până în prezent, 20% din teritoriul georgian rămâne sub ocupație rusă.

Cu toate acestea, antreprenorul în domeniul tehnologiei Lev Kalașnikov crede că Georgia va beneficia de ceea ce afirmă că este cel mai mare exod de creiere din istoria modernă a Rusiei. El a creat un grup pentru rușii expați pe Telegram în timp ce stătea la o coadă pentru procesare documente.

„În fața mea erau 50 de oameni și 50 de oameni în spatele meu. Au devenit primii mei abonați, iar acum avem aproape 4.000 de membri.”

Pe grup se discută despre unde se găsește cazare, cum se pot deschide conturi bancare și dacă este sau nu sigur să vorbești limba rusă în public.

Evgheni Lyamin învață deja limba georgiana, exersând alfabetul ei unic într-un caiet de exerciții.

Sursa: BBC News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.