
Moldova: „Mii de refugiați găzduiți de bisericile din Ucraina”
Aproape 3 milioane de refugiați din Ucraina au ajuns în țările vecine. Prețurile la energie, produse alimentare și altele sunt în creștere în întreaga Europă. Între timp, înalții reprezentanți ai Uniunii Europene, ai NATO și ai guvernului rus spun că un război global trebuie evitat cu orice preț.
Evangelical Focus a întrebat un creștin din Moldova și un altul din Finlanda despre starea de spirit percepută în țările lor de origine. În ciuda faptului că sunt departe unul de celălalt din punct de vedere geografic, cele două națiuni împărtășesc apropierea lor de Rusia.
Vladimir Ubeivolc, din Republica Moldova, este Președintele Beginning of Life (BOL), o platformă care lucrează pentru transformarea socială în domenii precum tineretul, educația copiilor și ajutorul umanitar.

Vladimir Ubeivolc
Întrebare: Care este starea de spirit în țara dumneavoastră în ceea ce privește invazia rusă a Ucrainei? Există teama că propria dumneavoastră țară ar putea fi în pericol de o invazie în viitor?
Răspuns: Starea de spirit din Moldova este foarte tristă. Peste 105.000 de oameni din Ucraina au decis să rămână în Moldova până la încheierea războiului, iar aproximativ 200.000 au trecut Moldova spre Uniunea Europeană (cifrele sunt date în 10 martie 2022).
Pe de o parte mii de moldoveni sunt implicați în transportarea oamenilor de la granițe, găzduirea lor în casele lor, furnizarea de alimente, medicamente, haine, asistarea în rezolvarea de probleme importante. Arată că oamenii din Moldova au compasiune și simt durerea vecinilor lor.
Pe de altă parte mulți oameni înțeleg că acest război este o problemă globală și europeană foarte cuprinzătoare. Nu este doar un conflict ruso-ucrainean. Discursurile de incitare la ură, agresivitatea și scepticismul arată un viitor foarte întunecat pentru regiune. Chiar și când războiul se va fi terminat, pacea în inimi între națiuni nu va veni timp de decenii.
Acestea fiind spuse, majoritatea moldovenilor nu au frică. În primul rând, pentru că în ultimii 100 de ani, Moldova a fost preluată de alte țări de cinci ori. Iar riscul astăzi pentru Moldova nu este mai mare decât pentru alte țări din regiune. Moldova nu este o amenințare pentru Rusia, Moldova este o țară neutră, nu face parte din NATO sau din alte blocuri. Cei mai mulți dintre noi experiență durere, dar nu frica.
Întrebare: Ce rugăciune ați auzit cel mai des în rândul creștinilor cu privire la războiul din Ucraina?
Răspuns: Pentru pacea din Ucraina. Pentru oamenii care au suferit de pe urma războiului.
Întrebare: Ce măsuri iau bisericile evanghelice pentru a-i ajuta pe refugiați?
Răspuns: Aproape fiecare biserică din Moldova face ceva: transport gratuit de la graniță în orice locație din Moldova; găzduirea a mii de ucraineni în familii, biserici, tabere, case de misiune și alte facilități, care aparțin bisericilor.
Centre de îngrijire (în corturi) la fiecare punct intrare în țară unde se oferă cafea gratuită, ceai, sandvișuri, supe, pâine, pături, lucruri igienice și alte consumabile. De asemenea oferim și asistență cu documentele; rugăciune și consiliere (nu foarte mult în acest moment, dar va crește mai mult). Linii telefonice de urgență, care funcționează 24/7, un exemplu: biserica evanghelică „Lumina lumii” operează o linie telefonică non-stop, care în două săptămâni a ajutat peste 1.000 de ucraineni. Mai sunt și alte câteva biserici care fac lucrări similare.
Întrebare: Mai puteți adăuga ceva?
Răspuns: Sunt vremuri pentru decizii strategice. Comunitatea creștină trebuie să se gândească cum putem ajuta refugiații pentru o perspectivă pe termen lung: asistență psihologică, crearea de locuri de muncă, locuri stabile pentru a-și reface viața. Putem ajuta victimele războiului fără a ne exprima ura față de agresorii vizibili.
Finlanda: „Finlandezii consideră că atacul din partea Rusiei a spulberat orice urmă de încredere”
Matti Korhonen este redactor șef la Uusi Tie, o revistă creștină din Finlanda.

Matti Korhonen
Întrebare: Care este starea de spirit în țara dumneavoastră în ceea ce privește invazia rusă a Ucrainei? Există teama că propria dumneavoastră țară ar putea fi în pericol de o invazie în viitor?
Răspuns: În Finlanda, avem 1.300 de kilometri de frontieră comună cu Rusia. Bătăliile dintre Rusia și Finlanda din cel de-al Doilea Război Mondial sunt, de asemenea, săpate adânc în memoria națiunii noastre. Războiul actual din Ucraina ridică în mod normal îngrijorare, chiar teamă la unii finlandezi, dar nu panică generală.
Timp de decenii, Finlanda a încercat să construiască relații bune cu vecinul nostru din est, iar încrederea este foarte importantă în acest sens. Finlandezii consideră că atacul rusesc împotriva Ucrainei a spulberat această încredere. Atacul a fost o surpriză pentru majoritatea oamenilor. Acum există o discuție foarte activă despre consolidarea apărării Finlandei și a cooperării externe. Discuția despre aderarea Finlandei la NATO a fost, de asemenea, pusă pe tapet de la începutul atacului rusesc împotriva Ucrainei.
Întrebare:Ce rugăciune ați auzit cel mai des în rândul creștinilor cu privire la războiul din Ucraina?
Răspuns: Cea mai importantă rugăciune este ca pacea să vină cât mai curând posibil. Oamenii se roagă, de asemenea, pentru națiunea ucraineană și pentru toți cei care suferă din cauza războiului – pentru ucraineni, precum și pentru ruși.
Întrebare: Ce măsuri iau bisericile evanghelice pentru a-i ajuta pe refugiați?
Răspuns: Bisericile și adunările finlandeze fac pregătiri pentru cazarea refugiaților ucraineni în centre de conferințe. Nimeni nu poate spune, câți ucraineni au venit deja sau câți vor veni. Există deja peste 7.000 de ucraineni care trăiesc în Finlanda, iar mulți dintre refugiați sunt rude sau prieteni ai celor care locuiesc deja aici.
Bisericile și organizațiile creștine ajută refugiații mai ales prin intermediul organizațiilor de cooperare din țările de lângă Ucraina.
Unii creștini au fost în mod individual activi în aducerea de refugiați în Finlanda, de exemplu, organizând transport cu autobuze din Polonia, acordând ajutor și cazându-i lor în casele lor.
