Un asteroid a pătruns în atmosfera Pământului, fiind reperat doar cu puțin timp înainte de impact

Un asteroid i-a luat recent prin surprindere pe astronomi, ciocnindu-se cu atmosfera Pământului la doar două ore după ce a fost detectat pentru prima dată de oamenii de știință. Din fericire, roca nu a fost suficient de mare pentru a provoca o catastrofă majoră pe Pământ.

Roca cosmică de mărimea unui frigider, numită 2022 EB5, este al cincilea asteroid reperat chiar înainte de a lovi planeta și este prima observație de acest fel din 2019.

Săptămâna trecută, astronomul Krisztian Sarneczky a observat asteroidul în timp ce privea spațiul de la stația Piszkéstető din nordul Ungariei. Sarneczky a raportat observarea la Centrul pentru Planete Minore al Uniunii Astronomice Internaționale.

Potrivit NASA, sistemul „Scout”, care caută în permanență într-o bază de date impacturi potențiale cu asteroizi, a fost imediat însărcinat să urmărească acest eveniment de ultimă oră, prezicând că acesta va lovi probabil o insulă norvegiană îndepărtată, aflată la 500 km nord-est de Islanda.

Roca cosmică a coborât cu aproximativ 39.600 km/h și cel mai probabil a explodat, relatează EarthSky.

„Scout a avut la dispoziție doar 14 observații pe parcursul a 40 de minute de la un observator pentru prelucra date atunci când a identificat pentru prima dată obiectul ca fiind un obiect de impact. Am reușit să determinăm posibilele locații de impact, care inițial se extindeau din vestul Groenlandei până în largul coastei Norvegiei”, a declarat Davide Farnocchia, un inginer de navigație care a dezvoltat Scout. „Pe măsură ce mai multe observatoare au urmărit asteroidul, calculele noastre privind traiectoria acestuia și locul de impact au devenit mai precise.”

Cercetătorii spun că, din cauza vitezei cu care se deplasa roca, aceasta se afla probabil la aproximativ o treime din distanța dintre Pământ și Lună atunci când a fost observată pentru prima dată.

Din fericire, 2022 EB5 avea o lungime de aproximativ 2,5 metri și jumătate atunci când a lovit în afara insulei Jan Mayen – o dimensiune „prea mică pentru a reprezenta un pericol pentru Pământ”, a precizat NASA într-un comunicat.

Locuitorii atât din Groenlanda, cât și din Islanda au raportat că au auzit un bubuit puternic și au văzut flash-uri luminoase, dar Organizația Internațională a Meteoriților a declarat că nicio parte din meteorit nu a fost recuperată încă.

Paul Chodas, directorul Centrului pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ, a declarat că asteroizii de această mărime intră în atmosfera terestră la fiecare 10 luni, dar sunt greu de reperat.

„Foarte puțini dintre acești asteroizi au fost de fapt detectați în spațiu și observați pe scară largă înainte de impact, în principiu pentru că sunt foarte puțin vizibili până în ultimele ore, iar un telescop de cercetare trebuie să observe exact locul potrivit de pe cer la momentul potrivit pentru ca să fie detectat,” a declarat Chodas.

În timp ce acest asteroid a fost aproape ratat, NASA a declarat că un asteroid mai mare, cu potențial de impact periculos, ar putea fi reperat mult mai departe de Pământ.

„Scopul NASA este de a ține evidența unor astfel de asteroizi și de a le calcula traiectoriile pentru a avea un preaviz de mai mulți ani înainte de un potențial impact, în cazul în care unul ar fi identificat vreodată”, a scris organizația într-un comunicat.

Sursa: CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.