Ziua a 10-a: Tribul Mehri


Soarele apune la orizontul deșertului, iar în scurt timp se așterne întunericul. În partea de sud-vest a Omanului, aproape de granița cu Yemen, câțiva bătrâni se adună să bea cafea și să împărtășească știrile zilei. O fac într-o limbă care poate muri odată cu ei.
Patria istorică a tribului Mehri este așezată în zona dintre granițele moderne ale Yemenului, Omanului și Arabiei Saudite.

Limba de sorginte semitică a tribului Mehri nu are formă scrisă și este unică, fiind vorbită doar de acest trib. Limba Mehri este considerată „cu certitudine pe cale de dispariție” de către Atlasul limbilor lumii al UNESCO și nu este înțeleasă de vorbitorii de limbă arabă, ceea ce contribuie la folosirea sa tot mai redusă. Au fost întreprinse unele eforturi pentru păstrarea limbii Mehri, dar aceasta rămâne în pericol de dispariție.
Se estimează că există aproximativ 100.000 de vorbitori de mehri împărțiți între cele trei state din Golf. Totuși, estimările variază foarte mult, din cauza lipsei de informații concrete și a poziției geografice îndepărtate a patriei acestui trib. Până la mijlocul anilor 1980, tribul Mehri a cutreierat liber granițele dintre Oman, Yemen și Arabia Saudită, fără restricții, ca păstori beduini tradiționali de cămile. De atunci, cele trei guverne naționale au încurajat triburile beduine să se stabilească în sate stabilite, iar acest lucru a dus la separarea tribului Mehri în aceste trei țări separate. Acest lucru i-a izolat și mai mult și a făcut ca limba tribului Mehri să fie tot mai puțin utilizată.

Motive de rugăciune:

  1. Acest trib este o comunitate musulmană neatinsă și neexpusă la mesajul Evangheliei. Nu există o formă scrisă a limbajului Mehri și nu există nicio traducere orală a Bibliei în Mehri. Rugați-vă pentru ca creștinii care vorbesc fluent arabă să poată ajunge la membrii vorbitori de arabă ai acestui trib îndepărtat cu Evanghelia și pentru ca o traducere orală a scripturilor să fie făcută în Mehri. (1 Corinteni 14:10-11)
  2. Rugați-vă pentru ca persoanele Mehri care vorbesc limba arabă să-l descopere pe Domnul Isus Hristos, fie accesând resurse creștine disponibile online, fie chiar în mod miraculos. (Apocalipsa 3:20)
  3. Rugați-vă pentru ca acest grup de oameni să nu fie ignorat de autorități și să-și poată păstra identitatea. (Apocalipsa 5:9)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.