Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Creștinii alungați din casele lor în Nigeria

Atacuri asupra comunităților creștine din Nigeria au loc aproape zilnic. Satele creștine sunt atacate de militanți Fulani puternic înarmați, care ucid bărbați, femei și copii și îi alungă din casele lor. Potrivit UNHCR, aproape 3 milioane de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele  numai în nord-estul Nigeriei.

Daniel nu va putea uita niciodată noaptea în care militanții Fulani i-au atacat satul anul trecut. A fost o noapte care i-a devastat familia.

„Militanți înarmați Fulani au atacat în timp ce eu și alți doi bărbați eram în patrula de noapte. Am auzit focuri de armă de la distanță. Fără să știu, casa mea a fost prima pe care au vizat-o. Mi-au împușcat soția și cinci dintre copiii mei. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că doi dintre copiii mei au supraviețuit – dar eu mi-am pierdut soția și trei dintre copiii mei. Apoi au amenințat că vor ataca din nou.”

Daniel locuiește acum într-o tabără pentru persoanele strămutate în interiorul țării (IDP) din statul Kaduna.

Am auzit focuri de armă

Zugwai, o soție și mamă,  locuiește în aceeași tabără de persoane strămutate intern. Ea își amintește de atacul asupra satului ei, care a forțat-o să fugă.

„După ultima noastră masă, ne-am dus la culcare când am auzit focuri de armă. Am fugit în tufișuri pentru siguranță, în timp ce casele noastre au fost incendiate de atacatori. Casa mea și salonul de coafură pe care îl conduceam au fost incendiate. De atunci suntem în această tabără, luptând pentru supraviețuire.”

Partenerii organizației Release International, cu sediul în Marea Britanie, care sprijină creștinii persecutați din întreaga lume, au oferit alimente și alte resurse de urgență pentru persoanele din tabără.

„Dumnezeu a folosit oameni cu inimă bună pentru a ne sprijini”, a adăugat Zugwai. „Rugăciunea mea este ca acești răufăcători care ne atacă să ajungă la pocăință.”

Atacuri în creștere

Astfel de atacuri asupra comunităților creștine sunt ceva obișnuit. Printre grupurile teroriste se numără Boko Haram și Provincia Statului Islamic din Africa de Vest (ISWAP).

Potrivit celui mai recent raport al USCIRF (Comisia Statelor Unite pentru libertatea religioasă internațională), luptătorii ISWAP au executat cinci lucrători umanitari ca avertisment pentru „toți cei care sunt folosiți de necredincioși pentru a-i converti pe musulmani la creștinism.”

Alături de grupurile teroriste islamiste, se înregistrează o creștere a atacurilor din partea militanților Fulani puternic înarmați. Și acestea capătă o dimensiune islamistă. Potrivit USCIRF: „Grupările armate afiliate la Fulani au folosit retorica religioasă în timp ce conduceau nenumărate atacuri asupra satelor predominant creștine.”

Nigeria ocupă acum locul șase în lume în Indexul Global al Terorismului.

Luptele și insecuritatea au forțat aproape 3 milioane de persoane să își părăsească locuințele. Tabăra de persoane strămutate în care locuiesc Daniel și Zugwai găzduiește aproximativ 5.000 de persoane, inclusiv copii și bătrâni. Condițiile sunt dificile.

Arsă

Murna este o altă mamă forțată să locuiască în tabără după ce a fugit de violențe.

„Dormeam în jurul orei 23.00 când am auzit focuri de armă sporadice. Am reușit să fug în plantația de porumb pentru a mă ascunde. Casele noastre au fost incendiate. Am pierdut un socru și pe fiul său în acea noapte.”

O altă supraviețuitoare, ‘Grace’, și-a pierdut casa și proviziile de alimente în fața atacatorilor.

„Principala noastră sursă de trai (agricultura) ne-a fost răpită, deoarece nu mai putem avea acces la fermele noastre de teama atacurilor. De asemenea, ne lipsesc păturile pentru a ne încălzi noaptea. Le sunt recunoscătoare celor care se gândesc la noi. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă umple de putere.”

Grace a spus că o familie de cinci persoane pe care o cunoștea a fost ucisă în atac.

Înconjurați

Gideon, un tâmplar, s-a refugiat într-o tabără improvizată mai la sud, în statul Benue.

El și-a amintit ziua în care militanții i-au atacat satul.

„Dormeam când m-au trezit focuri de armă. Eram înconjurați de etnici Fulani înarmați. Am reușit să fugim în tufișuri pentru a ne ascunde. Au tras în noi în timp ce alergam. Am încercat să ne întoarcem, dar au atacat din nou.”

Samuel locuiește în aceeași tabără din 2020, după ce Fulani i-au atacat satul, omorând oameni, arzând case și distrugând terenurile agricole.

„Nu ne putem întoarce de teamă să nu fim atacați din nou. Abia am supraviețuit.”

Paul Robinson, directorul executiv al Release International, a declarat: „Vă rugăm să continuați să vă rugați pentru toate familiile creștine din Nigeria care au fost strămutate din cauza atacurilor asupra comunităților lor. Există un ajutor practic pe care îl putem oferi creștinilor care au fost forțați să fugă. Acești credincioși prețioși au nevoie de rugăciunile și darurile voastre pentru a supraviețui – și pentru a-și reconstrui viețile.

Darul dumneavoastră ar putea oferi pachete de alimente vitale, îngrijire pastorală și ucenicie creștină, precum și formare profesională pentru a-i ajuta pe credincioși să înceapă mici afaceri.”

Sursa: Christian Today

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.