Ziua a 12-a: Grupul etnic Akhdam din Yemen

Aisha caută prin gunoaie și locuiește într-o mahala din Yemen. Ea se luptă să supraviețuiască, deși condițiile de viață ale populației marginalizate Akhdam s-au înrăutățit constant de la începutul războiului din Yemen, cu ani în urmă. La fel ca mulți dintre cei mai săraci oameni de aici, ea își petrece ziua la groapa de gunoi, încercând să găsească apă, mâncare sau chiar alte lucruri pe care poate să le folosească sau să le vândă. Aisha aproape că a murit când s-a infectat cu Covid anul trecut – în mahalalele aglomerate nimeni nu își poate permite să fie tratat într-un spital. Dar ea are o speranță puternică, speranța că lucrurile se vor îmbunătăți pentru ea și pentru oamenii din comunitatea ei.

Estimările oficiale spun că în Yemen există 500.000 de etnici Akhdam, dar alte surse plasează numărul acestora mai aproape de cifra de 3.000.000. Originea lor este una incertă. Ce este sigur este că înaintașii lor sunt africani și că s-au confruntat întotdeauna cu inegalitatea socială. Sunt discriminați în multe feluri și au puține oportunități. Etnicii Akhdam trăiesc izolați în mahalalele marilor orașe din Yemen și vorbesc un amestec de amharică, somaleză și arabă. Condițiile lor de viață reflectă incapacitatea lor de a câștiga mai mult decât au nevoie pentru a supraviețui. Nu beneficiază de canalizare sau electricitate. Aproape niciunul dintre copiii lor nu merge la școală, iar rata mortalității infantile în rândul lor este șocantă. Mulți dintre ei suferă de boli genetice sau care pot fi prevenite.

Mulți arabi yemeniți îi consideră pe Akhdam niște musulmani răi, din cauza modului în care trăiesc, fără a lua în considerare cât de nedrept sunt tratați.

Motive de rugăciune

Pentru ca grupurile care susțin cauza etnicilor Akhdam să aibă mai multe oportunități și să beneficieze de tratament egal în Yemen. Rugați-vă pentru ca serviciile de sănătate, infrastructura și educația, să le fie accesibilă și lor. (Proverbe 14:31)
Rugați-vă pentru ca poporul Akhdam să aibă un viitor și o speranță în planurile lui Dumnezeu pentru ei. (Ieremia 29:11)
Rugați-vă pentru finalizarea traducerii Bibliei în limba lor maternă și pentru slujitorii creștini ca să mărturisească dragostea lui Hristos printre ei. (Ioan 3:16)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.