Ziua a 16-a: Mișcarea Fethullah Gülen

În 2016, Turcia a fost zguduită de tentativa unei lovituri militare de stat organizată de adepții clericului musulman Fethullah Gülen. Gülen a negat că el i-ar fi instigat pe oameni la violență, dar el este cu siguranță liderul carismatic al mișcării ce a devenit extrem de influentă în toată Turcia și nu numai. Membrii mișcării se referă la ei înșiși ca Hizmet, ceea ce înseamnă „serviciu”.

Mișcarea Gülen se ține de învățătura sunnită ortodoxă, adoptând puternice nuanțe sufite. Preocuparea lor principală este interpretarea modernă a islamului, așa că ei pun un accent puternic pe știință, educație și chiar pe dialogul cu cei de alte religii. Influența lor s-a răspândit prin intermediul studenților din cămine, școli și universități. Mulți studenți Hizmet au ajuns să ocupe poziții cheie în armată, justiție, mass-media și afaceri. Estimările sugerează că, la un moment dat, până la 4 milioane de oameni s-au identificat cu această mișcare.

Tentativa de lovitură de stat a dus la o campanie dură de persecuție din partea guvernului islamist, care a vizat mai întâi simpatizanții Hizmet, iar apoi toate vocile opoziției.

Aproximativ 70.000 de persoane au fost arestați și închiși, iar peste 150.000 de funcționari publici au fost concediați. Mulți alții au fost nevoiți să fugă în Occident. Foarte puțini au devenit urmași ai lui Hristos.

Ayshe a urmat o școală Hizmet și s-a alăturat orelor lor de rugăciune organizate la universitate. Toate acestea s-au schimbat atunci când a citit versetele din Coran, care încurajează și pretind violența. Acest lucru a provocat o criză spirituală în viața ei. Pentru a-și rezolva criza spirituală, Ayshe a început să țină privegheri de rugăciune de noapte. În această perioadă, cineva i-a oferit un Nou Testament. Ea l-a deschis la întâmplare și a citit versetul din Matei 5:44, unde Isus și-a învățat urmașii spunând: „Iubește-ți vrăjmașul”. Această revelație a determinat-o să îl urmeze pe adevăratul Prinț al Păcii.

Motive de rugăciune

Rugați-vă pentru prizonierii Hizmet, care se află încă închiși, ca Domnul să li se descopere. (Isaia 61:1)
Rugați-vă pentru cei aflați în exil, ca interesul lor pentru dialogul cu alte religii să devină o adevărată căutare după adevăr. (Matei 7:7)
Rugați-vă ca cei ce se identifică drept Hizmet să realizeze că evlavia lor poate fi împlinită numai în Isus. (Iacov 2:14-26)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.