Articol dintr-un mare ziar american vorbește despre „uciderea unui Dumnezeu al urii”

Ziarul american „The New York Times” a decis să publice un eseu al unui autor care l-a criticat dur pe Dumnezeu în Săptămâna Patimilor (conform calendarului bisericii occidentale).

Shalom Auslander a scris un articol în care insistă asupra faptului că, de acest Paște, ar trebui să nu mai acordăm atenție lui Dumnezeu:

„În această perioadă de război și violență, de opresiune și suferință, propun să trecem peste altceva: Dumnezeu”, și-a început el materialul, după care a trecut la a afirma că Dumnezeu este „odios”, plin de „brutalitate” și, dacă ar fi muritor, „ar fi târât la Haga” (unde se găsește Tribunalul pentru Drepturile Omului, n. trad.).

Auslander l-a criticat pe Dumnezeu, a cărui „mânie” și „urgii”, înfăptuite împotriva egiptenilor în timpul istorisirii perioadei Paștelui din Cartea Exodului, îi amintesc de ceea ce rușii le fac acum ucrainenilor.

Potrivit autorului, vechii dușmani ai lui Israel au fost tulburători: „Dar la fel de tulburătoare – și mai mult astăzi, în lumina măcelului brutal care are loc în Ucraina – au fost urgiile în sine.”

„Egiptenii tineri și bătrâni, nevinovați și vinovați, au suferit lăcuste și broaște, grindină și întuneric, fiare sălbatice și apa devenită sânge”, s-a lamentat Auslander.

„Cu siguranță, m-am întrebat, au existat egipteni care nu i-au biciuit pe evrei, care nu au avut nimic împotriva evreilor, deloc?”

Autorul opinează: „Dumnezeu, se pare, pictează cu o pensulă largă. El pictează cu un tăvălug. În Egipt, a spus rabinul nostru, a ucis chiar și vitele întâi născute. A omorât vaci.”

Apoi a făcut următoarea precizare: „Dacă ar fi fost muritor, Dumnezeul evreilor, creștinilor și musulmanilor ar fi fost târât la Haga. Și totuși noi îl lăudăm. Îl imităm. Ne implorăm copiii noștri să fie ca El.”

Potrivit lui Auslander, acesta este motivul pentru care are loc războiul din Ucraina.

„Poate că acum, în timp ce plouă cu rachete și morții sunt descoperiți în gropi comune, este un moment bun pentru a înceta să-l mai emulăm pe acest Dumnezeu plin de ură”.

„Poate că putem înceta să-i mai lăudăm brutalitatea. Poate că acum este un moment bun pentru a-i învăța pe copiii noștri să treacă peste Dumnezeu – să fie cât mai diferiți de El”, adăugat el.

Auslander a călătorit apoi prin istoria biblică cu alte exemple care dovedesc cum Dumnezeu este atât de „odios.”

„Dumnezeu l-a alungat pe Adam din Eden pentru că a mâncat un măr. Asta se numește a avea mână grea, copii”, a scris el, mimându-i pe rabinii cu care pretinde că a învățat în copilărie.

El a menționat, de asemenea, situația dificilă a Evei. „Blestemarea tuturor femeilor pentru eternitate din cauza alegerilor Evei?”, a întrebat el cu neîncredere.

Autorul a povestit cum, la sfârșitul mesei tradiționale de Seder (Paște) din familia sa, în fiecare an, „deschidem ușa din față și Îl chemăm: ‘Revarsă-ți mânia asupra națiunilor care nu Te-au cunoscut!’ și Dumnezeu o face. Cu urgii și inundații, cu foc și furie, asupra celor tineri și bătrâni, asupra celor vinovați și nevinovați.”

Auslander a explicat cum omenirea îl imită pe Dumnezeu în cel mai rău mod. „Și noi, oamenii, făcuți după chipul său, facem la fel. Cu bombardiere și bombe cu dispersie, cu mortiere autopropulsate și lansatoare de rachete termobarice.”

Autorul și-a încheiat textul îndreptat împotriva lui Dumnezeu amintindu-și cum rabinii obișnuiau să le spună studenților că Dumnezeu a ucis vitele întâi născute pentru că „egiptenii credeau că sunt zei”.

El adaugă: „Uciderea zeilor este o idee pe care aș susține-o”.

Sursa: Fox News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.