Mana de luni: Nici unui dintre noi nu este la fel de inteligent ca noi toți la un loc

În anii în care am fost redactor de revistă, unul dintre momentele mele preferate a fost cel în care echipa noastră creativă se întâlnea pentru planificarea titlurilor și designului grafic pentru ediția următoare. Deoarece eram un scriitor cu un simț  vizual dezvoltat, mergeam la acele sesiuni cu propriile mele idei, dar după fiecare întâlnire plecam uimit de rezultatele sinergiei noastre creative. În momentul în care ediția era în sfârșit tipărită nu exista nicio îndoială că întregul era mai măreț decât suma părților.

Un coleg de-al meu obișnuia să spună astfel: „Nici unul dintre noi nu este la fel de inteligent ca noi toți la un loc”.  Asta deoarece fiecare dintre noi avem punctele noastre forte și domeniile noastre de expertiză. Suntem capabili să realizăm unele lucruri bune în mod individual; dar atunci când punem laolaltă oameni diferiți care își unesc cu nerăbdare abilitățile specifice, se poate  trece de la o muncă bună la o capodopera pură.

Gândiți-vă la o orchestră simfonică: o colecție de  instrumente cu coarde, de suflat, de alamă și de percuție. Și în fiecare dintre aceste grupe există instrumente specializate. De exemplu, în secțiunea de percuție este posibil să existe tobe mici, tobe mari, timpane, chimvale, clopoței și gong-uri. Fiecare dintre ele este conceput pentru a produce sunete distinctive care, atunci când sunt folosite în cadrul concertului împreună  cu toate celelalte instrumente, pot rezulta într-o piesă muzicală minunată.

Același lucru este valabil și în lumea sportului, atleți cu dimensiuni și abilități diferite, toți cu responsabilități distincte se află într-o căutare colectivă a victoriei – un rezultat care este imposibil de atins dacă unul sau mai mulți dintre membri echipei nu își îndeplinesc sarcinile.

În lumea afacerilor și în cea proesională putem vedea acest lucru în fiecare zi. Companiile excelează atunci când oameni potriviți sunt așezați în locuri potrivite pentru a îndeplini responsabilități potrivite. Eșecul în utilizarea abilităților unice prin  faptul că ele nu sunt aliniate împreună pentru performanță maximă poate duce la eșecuri în afaceri și chiar la faliment. Îmi place ceea ce  Biblia ne învață despre oamenii care lucrează împreună în armonie pentru scopuri comune:

Colaborarea aduce mai multă forță. S-a observat că un cal de muncă poate trage o anumită greutate, dar doi care lucrează împreună adesea pot trage de mai multe ori această greutate. „Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice!…Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor.” (Eclesiastul 4:9-12).

Colaborarea ne perfecționează abilitățile. Cu toții  ne putem îmbunătăți și, pe măsură ce lucrăm împreună, ne putem ajuta reciproc să recunoaștem punctele slabe, să identificăm neputințele și să ne completăm reciproc punctele forte. „După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său”. (Proverbe 27:17 NTR).

Colaborarea oferă sprijinul necesar. Provocările și necazurile pot descuraja și demoraliza chiar și pe cei mai hotărâți indivizi. Pe măsură ce lucrăm împreună, ne putem oferi încurajare și sprijin reciproc. „ Ci încurajați-vă unul pe altul în fiecare zi, atâta timp cât se spune”astăzi”…” (Evrei 3:13 NTR). „Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu renunțăm la strângerea noastră laolaltă, așa cum au unii obiceiul, ci să ne încurajăm unii pe alții, cu atât mai mult cu cât vedeți că Ziua se apropie.” (Evrei 10:24, 25).

Întrebări pentru Discuție

  1. Ați lucrat vreodată la un proiect împreună cu un grup și ați experimentat un rezultat care a depășit cu mult orice v-ați  imaginat că ați fi capabili să realizați împreună? Dacă da, cum a fost? Ce ați simțit?
  2. Cum înțelegeți afirmația „Nici unul dintre noi nu este la fel de inteligent ca noi toți la un loc”? Pornind de la ceea ce ați întâlnit la locul de muncă, credeți că se pune accentul pe acest principiu? De ce da? De ce nu?
  3. Care sunt unele dintre dezavantajele insistării asupra muncii independente, chiar dacă o persoană este extrem de talentată și foarte pricepută în ceea ce face?
  4. Aveți pe cineva care slujește printr-o capacitate care pentru dumneavoastră ar putea fi descrisă drept „ cum fierul ascute fierul”? Dacă da, descrieți cum este acest lucru. Care credeți că sunt problemele care pot apărea dacă nu avem o relație de lucru în care să ne ascuțim unii pe alții?

NOTĂ: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:

Numeri 11:10-17; Eclesiastul 4:8; Marcu 6:7; Luca 9:1-6, 10:1-2

Autor: Robert J. Tamasy

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.