Ziua a 17-a: Neatinși și neexpuși la Evanghelie: Baloch din Pakistanul de Est

Anwar a oftat când a terminat ultimele bucăți din khaddi kabab – un fel de mâncare tradițional Baloch, în care o oaie întreagă este umplută cu orez și gătită într-un foc subteran. Soarele apune peste munți și Anwar se pregătește pentru rugăciunile de seară, sperând că asta va aduce puțină pace în gândurile sale zbuciumate. Își face griji, din cauză că a ajuns la el vestea unui atac militar dintr-un sat din apropiere. Soția lui este însărcinată, iar el își face griji pentru nașterea copilului lor. Dacă acest copil trăiește, atunci Anwar se întreabă ce oportunități va avea din moment ce nu mai există școli și nu se prevede un sfârșit al conflictului, care pare să le îngreuneze viața la nesfârșit.

O mare parte din poporul Baloch s-a așezat în munții și deșerturile din sudul Pakistanului. Înainte, ei erau un popor de nomazi, însă cei mai mulți s-au semistabilit în colibe construite din pământ sau piatră pe dealuri, ocupându-se cu cultivarea grâului și creșterea de cămile, vite, oi și capre, pe care le mută iarna pentru a găsi hrană. Ei sunt printre cei mai săraci și cei mai puțin educați oameni din Pakistan.

Ei duc o viață dificilă într-o regiune care a cunoscut foarte puțină dezvoltare. În ultimele două decenii violența între grupurile naționaliste Baloch, care doresc să stabilească un stat Balochistan independent și autoritățile pakistaneze, s-a intensificat. Cei mai mulți dintre Baloch își doresc să aibă mai mult control asupra resurselor naturale (cum ar fi cărbunele, gazul, petrolul și aurul) din țara lor natală, nu neapărat să părăsească Pakistanul. Dar guvernul pakistanez a fost dur în încercările sale de a suprima grupurile insurgente, așadar conflictul continuă cu izbucniri de violență și speranțe foarte mici de rezolvare.

Motive de rugăciune

Printre Baloch nu cunoaștem să existe vreun credincios, și nici nu am auzit de eforturi ale creștinilor de a face ucenici printre ei. Rugați-vă ca Dumnezeu să creeze o cale prin care să-și împlinească Marea Trimitere în această regiune. (Matei 28:19)

Rugați-vă pentru o soluționare pașnică a conflictului și pentru luarea măsurilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. (2 Cronici 7:14)

Rugați-vă pentru binecuvântarea poporului Baloch, ca să experimenteze dragostea și compasiunea lui Dumnezeu. (Isaia 54:10) 

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.