Mana de luni: Urmărind conducerea R.A.R.A la locul de muncă

În cartea Conducerea RARA de la locul de muncă, autorii Marcus Warner și Jim Wilder folosesc acronimul RARA pentru a vorbi despre cum să devii un lider matur. Primul R înseamnă „Rămâneți relațional”.  Eu aș dori să explorez aceste principii din propria mea experiență profesională.

Pe când lucram în domeniul contabilității publice s-a întâmplat ca un manager să creadă că i-am subminat autoritatea. În loc să mă mustre într-un mod personal și adecvat, managerul m-a chemat în biroul ei ca să mă poată umili și să mă înjosească împreună cu un alt partener. Dacă ar fi ales să rămână relațională, aș fi învățat lecția necesară și mi-aș fi corectat acțiunile. În schimb, simțindu-mă umilit și mânios, am decis să îmi dau imediat demisia de la serviciu.

Biblia vorbește despre aceasta. Efeseni 4:32 ne spune:

„Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos”. În momentul în care la locul de muncă apar anumite probleme, le putem trata ca niște sarcini sau putem rămâne relaționali, rezolvând problema fără a deteriora relația.

Litera A din „Conducerea RARA” înseamnă „Acționează ca tine însuți”. Un fost șef de-al meu a exemplificat această calitate atunci când un client a început să-l agreseze verbal pe  unul dintre angajații băncii noastre. Șeful meu a intervenit, l-a confruntat pe client și, când cearta s-a intensificat, i-a oferit clientului un cec cu totalul sumei din contul său bancar, după care i-a închis contul. Șeful meu s-a comportat ca el însuși, precum adultul din cameră.

Isus a declarat:

M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor, căpătarea vederii, să dau drumul celor apăsaţi” (Luca 4:18).

Liderii puternici și maturi se comportă ca  niște adulți. Ei nu sunt ușor de manipulat și sunt protectori, nu prădători.

Al doilea R din „Conducerea RARA” înseamnă „Reîntoarcerea la bucurie”. Cu ani în urmă, am întrebat o angajată ce mai face. Deși ea mi-a răspuns: „Bine”, mi-am dat seama că nu era așa – era evident  că ceva o tulbura. Privind-o în ochi, i-am spus: „Ce faci cu adevărat?” Lacrimile au început să îi curgă din ochi în momentul în care a început să-mi împărtășească temerile și îngrijorările. Mai târziu, mi-a spus că acea acțiune simplă a ajutat-o să se reîntoarcă la bucurie, deși circumstanțele ei erau încă dificile.

În Proverbele 15:23 găsim acest principiu:

„Omul are bucurie să dea un răspuns cu gura lui. Şi ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită!

În calitate de lideri maturi este important să cultivăm  o sensiblitate pentru cei din jurul nostru care trăiesc în prezent în frică și își doresc într-un mod disperat bucuria.

Litera A din „Conducerea RARA” înseamnă „A îndura bine greutățile”. James Parker a fost numit director general al Southwest Airlines cu doar câteva luni înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite. Majoritatea companiilor aeriene au reacţionat și au început imediat să concedieze oameni şi să reducă cheltuielile. Parker, însă, nu a concediat niciun angajat și nici nu le-a redus remunerația. În schimb, el  și-a condus echipa într-un mod calm și ferm. El a dovedit astfel că Southwest își apreciază echipa mai presus de rezultatele fiscale.

Marii lideri nu sunt recunoscuți cel mai mult în perioadele de înflorire. În schimb, ei devin recunoscuți ca fiind grozavi pentru că au rezistat vremurilor grele. După cum Evrei 10:36 ne avertizează:

Căci aveţi nevoie de răbdare, ca, după ce aţi împlinit voia lui Dumnezeu, să puteţi căpăta ce v-a fost făgăduit.”

Având la bază principiile de mai sus, vă puteți considera un lider RAR?

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.